Felipe de Borbó i Grècia, com a cap d’estat, ha inaugurat al Congrés la nova legislatura sorgida després de les últimes eleccions. L’acte protocol·lari de nou ha servit per exaltar la seva figura i dedicar-li els aplaudiments, que es mereix, per la gran tasca que du a terme com a rei de tots els espanyols.

Destacaria dos fets d’aquesta inauguració: El primer que Espanya és un país pluricultural, com ho demostra la presidenta del congrés i el mateix monarca, donant ella la benvinguda i acomiadant-se ell en les quatre llengües de l’estat. El segon és que, un cop més, el rei ha hagut de llegir el seu discurs que, ignoro si és d’ell o li ha escrit algun col·laborador.

Si ens fixem en algunes de les seves paraules, podem veure que no ha fet critica alguna de l’actual situació i destaca la frase següent: “España no puede ser de unos contra otros”, res a veure en la forma i l’estil que va utilitzar el 3 d’abril de 2007 després del referèndum de Catalunya on indicava clarament “a por ellos”, referint-se als seus ciutadans.

Si realment pensa o creu en les seves paraules m’agradaria que es manifestés contra la repressió que patim al Principat, que opina del judici de l’1-O, i del que es fa actualment contra Trapero i els mossos, del que ha dit el TJUE i que ignora el suprem, els exiliats i els presos polítics. No n’hi ha prou de fer un discurs, parlar de democràcia i presumir de què Espanya és un estat de dret.

No tothom ha assistit a la inauguració, els representants de Bildu, ERC, JxCat, CUP i BNG no han fet acte de presència a l’hemicicle i en la sala de premsa han llegit un manifest on han declarat no estar d’acord amb la monarquia, no tenir rei i exaltant la democràcia, la llibertat i la república; que no es consideren representats per una institució anacrònica que esdevé hereva del franquisme i que, en el fet de la unitat pàtria, neguen els drets civils i polítics dels seus representants.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Si Espanya no pot ser els uns contra els altres, perquè persisteix la repressió? Perquè l’odi desfermant que es respira a la major part del país? Perquè els partits de la dreta espanyola estan sol·licitant un nou 155 per Catalunya? Ha reconegut el rei que la sentència de l’estatut va ser un cop d’estat? Si l’únic que sap fer són discursos, de què ens serveix la monarquia als catalans?

FER UN COMENTARI