Les utopies de l’actualitat i el progrés

Reflexions d’un ignorant

Publicada: 12/01/2020 16:47h | Actualitzada: 20:03h

Oi que els humans podem fer reals coses que encara no existeixen? Oi que podem desenvolupar les nostres possibilitats creatives a partir de la utopia? Oi que els humans som capaços d’inventar coses? És evident que sí.

És evident que hi ha moltíssims exemples. La vida actual, les nostres vides, estan pleníssimes d’elements, d’instruments, d’artilugis, que al llarg dels anys i en determinat moments de la història s’han inventat. Quan els humans som capaços d’inventar coses, estem fent néixer uns elements nous; uns instruments, uns productes que fins llavors no existien i que les diverses generacions humanes incorporem en el nostre fer diari. Un dels exemples més actual i mes evident, és la informàtica. Oi que això és el progrés?

A partir de prendre consciència que tenim les possibilitats d’incrementar els invents, s’obren un ventall immens de possibilitats. Coses que en determinats moments eren considerades impossibles s’ha aconseguit fer-les realitat. Calia intel·ligència i esforç per fer-les possibles. I la persistència i el treball de les persones ho van fer possible.

Cal que ens plantegem coses impossibles? Posem per exemple una utopia: Ppodria ser possible inventar com produir núvols?

Núvols que fossin prefabricats, amb les característiques dels naturals dels cúmuls, estratocúmuls… Que s’omplissin d’aigua i se’ls pogués desplaçar per poder enviar-los allà on calgui, sigui per regar les plantes, per fer ombra, per omplir pantans, per lluitar contra les sequeres, per ajudar a la extinció d’incendis… Que servissin també per poder regular els raigs solars en funció de les necessitats agrícoles de cada lloc i els diversos temps en que són necessaris pel creixement de les plantes, dels animals… Oi que això és també una utopia?

Serem capaços de fer possible una utopia com aquesta? O és una utopia tan utòpica que no és possible dur-la a terme? Si no ho provem…

COMPARTIR

FER UN COMENTARI