El cas Junqueras vista la sentència del TJUE

Publicada: 23/12/2019 22:38h | Actualitzada: 24/12/2019 00:39h
Pla mitjà de l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras declarant en el judici de l'1-O. Captura d'imatge del senyal realitzat del Tribunal Suprem. 13 de febrer del 2019. (Horitzontal) 4640#Agencia ACN

Un cop coneguda la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la pregunta que tothom es planteja és, quina serà l’actuació del tribunal suprem espanyol? De moment Oriol Junqueras no ha estat posat en llibertat i el suprem ha donat un marge de cinc dies perquè totes les parts diguin la seva abans de pronunciar-se. No és el primer cop que Europa esmena la justícia espanyola

Ja ha passat molts cops i és hora que algú, ja sigui en el Ministeri de Justícia, ja sigui en el mateix poder judicial, iniciï la reforma profunda de la Justícia espanyola, la revolució de la qual va quedar arraconada en la transició. En bastants àmbits, els tribunals europeus han esmenat la plana a decisions del Tribunal Suprem i del Constitucional.

No soc advocat i, lògicament, els meus coneixements sobre el tema son mínims, raó per la qual els convido a visionar el següent vídeo on el jutge Martin Pallin, antic membre del tribunal suprem, ens dona i aclareix quina és, a hores d’ara, l’actual situació provocada pel mateix tribunal.

El cas d’Oriol Junqueras i la determinació del TJUE és que va adquirir la immunitat el mateix dia en què va ser triat pel poble com el seu representant a Europa, és un nou cop al prestigi del tercer poder de la democràcia espanyola. Si havia la possibilitat que Junqueras fos immune, per què es va continuar amb el judici del procés?

Per què se’l va mantenir a la presó quan encara no havia estat condemnat? Per què se’l va incloure en la sentència? Era necessari seguir fins al límit de caure en un conflicte jurídic i que els tribunals europeus determinessin que Junqueras era immune per haver adquirit la condició d’euro-parlamentari quan es va fer públic el resultat de les eleccions?

Me permès adjuntar un altre vídeo, on el catedràtic de dret constitucional, Javier Pérez Royo, no sols manifesta la seva opinió sinó que havia anticipat, molts cops, el que podria succeir i encertant, casi bé sempre, el que podia passar i, novament ho ha clavat com se sol dir.

D’altra banda, la reacció del Suprem, en cas d’ignorar la decisió del TJUE, pot tenir conseqüències per part de la Comissió Europea. Diferents experts en dret comunitari coincideixen en què, Europa podria arribar a intervenir el Suprem si incompleix la sentència del TJUE i el Consell General del poder judicial, i des d’allí sancionar als jutges que no apliquin el dret de la Unió.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Ja no els torno a preguntar que els sembla la justícia espanyola. És evident que trontolla, que en el judici al procés no ha estat imparcial i la sentencia ja estava prevista amb anterioritat. La vista ha estat un judici polític per voler resoldre, per via penal, un problema que els polítics, començant per M. Rajoy, no han volgut o no s’han vist en cor de com solucionar-ho. No ho creuen així?

FER UN COMENTARI