El Iemen és un país del Pròxim Orient al sud de la península aràbiga fronterera al nord amb l’Aràbia Saudita. Té poc més de 22 milions d’habitants i actualment està en guerra amb el veí del Nord. La seva situació actual és caòtica i, lluny de d’un possible acord per un alt el foc, les perspectives de cara al futur són cada cop pitjor.

Estratègicament, Iemen és important per la seva situació estratègica en l’estret de Bab al Mandab que vincula el mar roig amb el golf d’Adén, a través del qual passen la major part dels grans petrolers del món cosa que, amb la situació bèl·lica, preocupa i molt al món occidental.

A la dècada dels noranta, del segle passat, el Iemen del nord i el Iemen del sud van formar l’actual república del Iemen, aquesta ha patit diversos enfrontaments entre sí, tot i ser majoritàriament musulmana, les diferents faccions han tingut picabaralles entre elles, ha patit cops d’estat l l’actuació de al Qaeda que és, segons les intel·ligències occidentals, la branca de la península aràbiga, la més perillosa i preocupa l’increment d’afiliats al estat islàmic del Iemen.

S’ha acusat a Iran de proveir armes als rebels, una acusació que ha estat rebutjada per Teherán. Qui si està venent armes, però a la Aràbia és precisament Espanya. Tot i el esforços de l’ONU per a negociar un acord de pau, tots ells han fracassat estrepitosament.

La situació al Iemen és, segons l’ONU, el pitjor desastre humanitari per l’home. La manca sobre tot d’aliments, està provocant la mort dels nens. Un brot de colera ha afectat mig milió de persones hi ha causat la mort a més de 2.000, la majoria nens. La rapida extensió de la malaltia ha estat degut a que la guerra ha destruït els sistemes de clavegueram i sanejament.

De picabaralles inicials s’ha arribat a una guerra total. Més de 12.000 civils han mort i almenys 44.000 han resultat ferits des de març de 2015. Segons diu l’ONU més de la meitat de les morts i dels ferits  han estat causats pels bombardejos de l’aviació Saudita.

Sobre el tema bombardejos, recordo haver vist un vídeo en el que un exmilitar de l’exercit espanyol deia sobre la venda a Aràbia, per part d’Espanya, d’unes bombes intel·ligents que garantien els seus objectius i no afectarien a la població civil. Vegin el vídeo que he recuperat a través d’internet.

Prop del 75% de la població (22,2 milions de persones) necessitin d’assistència humanitària urgent i més de 11 milions, en situació greu, necessiten ajut immediat per sobreviure ja que tenen inseguretat alimentària, molts d’ells inicien la jornada, a diari, sense saber si podran fer un àpat al dia. Aquesta greu malnutrició severa amenaça la vida d’uns 400.000 nens menors de 5 anys.

Perquè Espanya ven armes a Aràbia? Quins lligams o compromisos tenen ambdós països? L’amistat de les dues monarquies podrien ser-ne la causa? El govern de l’estat actua amb total llibertat o és veu un pel forçat diplomàticament i, com és lògic, per la dependència del petroli?

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Tenen a veure les relacions monàrquiques en aquest afer? Saben els membres del govern el que diuen sobre el material que venen o no els importa? És cert que, gràcies al rei emèrit, Espanya és qui construeix el tren d’alta velocitat a l’Aràbia? Podem creure que la venda d’armes a Aràbia és un pur negoci o… és moralment inacceptable donades les circumstancies esposades?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI