L’exhumació del cadàver de Franco

Publicada: 04/10/2019 13:28h | Actualitzada: 14:24h

Per fi sembla que ja ha arribat l’hora de treure el cadàver de Franco del seu mausoleu del “Valle de los Caídos” on es troba des del mes de novembre de 1975. Han passat més de 40 anys per prendre una decisió que, a hores d’ara, encara té i ha tingut entrebancs a tots els nivells, polític, familiar i religiós.

Els seus néts, falangistes, extrema dreta i franquistes en general, a més de la congregació dels monjos allà establerta, s’han oposat a aquest trasllat per tots els mitjans davant els tribunals, havent recorregut, fins i tot, al Vaticà. Com a màxim podien haver acceptar el seu trasllat a l’Almudena, la catedral de Madrid, cosa que tampoc han aconseguit.

El meu pare, que va patir la guerra civil, empresonament i el servei militar obligatori per als perdedors, estaria content en saber la notícia. El que va ser confessor de Franco, José Maria Bulart va dir wue si Franco no hi era al cel, aquest no existia. Si existeix, probablement, hi haurà el meu pare, però de cap manera podria ser-hi el dictador.

Com hauran pogut observar, en el vídeo, molta gent -de dretes la majoria- neguen que el complex del Valle tingui connotacions polítiques de cap mena, segons ells es tracta d’un monument de confraternització entre els vencedors i vençuts de la guerra civil, que fossin presoners republicans els que, a pic i pala i jugant-se la vida els que ho van fer (molts van morir), no té importància ni tampoc accepten que es tracti d’un mausoleu per a major glòria del dictador.

No existeix en tota Europa cap monument dedicat a un dictador i, si aquí el tenim, és perquè el feixisme va triomfar després d’una cruel guerra civil, que va provocar centenars de milers de morts i una destrucció del país que va trigar anys a recuperar-se. Cal no oblidar, i que els franquistes semblen ignorar, a les més de 100.000 víctimes que encara es troben a les cunetes repartides per tota la península.

Encara que el tribunal suprem ha autoritzat el trasllat del dictador -per unanimitat- els seus néts no descarten acudir als tribunals europeus. VOX, per la seva banda, intenta pressionar a la comunitat de Madrid en un intent per evitar-ho. Com molt bé diu un bon amic, Franco és mort però el franquisme no sols és viu sinó que forma part de l’oligarquia econòmica dominant al país.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Després de quasi quatre dècades de dictadura és normal la defensa i justificació del dictador? Els franquistes declaren que aquest fet pot reobrir ferides ignorant que no s’ha fet justícia, la transició, el règim del 78 i la monarquia va ser imposada per Franco. Per anomenar tots aquests fets podríem recordar la publicitat d’aquell temps: “España es diferente“, ho recorden?

FER UN COMENTARI