És normal l’actual posicionament d’ERC?

Publicada: 12/01/2019 08:16h

En el moment actual i davant la manca d’unitat de l’independentisme, en especial per part d’ERC, voldria, a tal efecte, exposar les següents reflexions.

 • S’ha de reconèixer la seva “història” i que mantenia la “flama” de la independència. Curiosament, no la va utilitzar per il·luminar a la societat catalana durant la transició. Es va acomodar, o va atrinxerar-se, en els llocs que ocupava. També curiosament, quan va poder formar govern amb CiU va preferir el tripartit. Amb intenció de pressionar al PSC? En qualsevol cas, no va aconseguir que aquest digués “cartutx” i ERC és qui va acabar pronunciant “cartxut”.
 • Va saber “apuntar-se” a la reacció de la societat catalana després de la sentència de l’estatut. “Podia” haver liderat aquesta reacció però no ho va fer encara que sí es va afegir a CiU. A partir d’aquest moment, encara que intentant mantenir un perfil propi i diferenciat de CiU i la CUP, es va comprometre amb les diferents iniciatives del procés.

fotonoticia_20190107135730_640

 • S’ha d’escriure tot el que va succeir en els dies crítics. Es publica (La Vanguardia) que quan Puigdemont intentava parar el 155 convocant eleccions ERC, o Marta Rovira, el van acusar de traïció. El que va succeir després és sobradament conegut.
 • Quan el govern català es va reunir al sud de França, Junqueras no hi va assistir. Sembla que tots, incloent-hi els membres d’ERC, van decidir que el president Puigdemont no havia d’anar a presó. La resta se sap.
 • Ara, sembla que Junqueras vol fixar full de ruta propi i separar-se de Puigdemont i les seves iniciatives. Els seus missatges són confusos. Els mediàtics Tardà i Rufián llancen missatges contradictoris amb els seus anteriors. Els seus militants i votants estan desorientats. Es percep en els seus entorns, tertúlies, contactes socials, articles llegits.

image_content_8347789_20180627174306

 • Què proposa ara Junqueras o ERC? És palès que no recolzen la unitat que sembla demana la majoria de Catalunya. Mentre els partits espanyols van molt units i gairebé decidits a un nou 155 que desitgen “indefinit”, ERC decideix anar en solitari a les europees i municipals. Això perjudica seriosament la imprescindible unitat estratègica i beneficia als qui com Lerroux, Casado o Aznar desitjarien, promoure’n, la divisió i l’enfrontament, entre les forces catalanes.
 • A qui beneficia aquesta nova actitud de Junqueras i ERC? Són coherents els seus missatges o contradictoris. Vetar a Puigdemont per a les europees o anar per lliure a l’alcaldia de Barcelona és la millor estratègia per aconseguir els molts beneficis de la independència? El que desitgen aquests milions de manifestants que tenen clara la seva meta i no pregunten, a qui voten? No sembla que beneficiï a aquest projecte estratègic que és bo per a tots els habitants de Catalunya. Sí que sembla beneficiar als qui ho impedeixen.

1511350352_606379_1511357041_noticia_fotograma

 • Com repercutiria això en les justes ànsies de llibertat, benestar, justícia social, veritable democràcia que aportaria la independència? Perjudicant-ho!
 • ERC, actua representant de debò a tots els seus militants i votants o obliga a aquests al fet que renunciïn o posposin els seus desitjos d’independència, llibertat, benestar?
 • ERC es desmarca. Han de fer-ho també els seus militants i votants? El coherent és que aquests actuïn amb perspectiva “d’estat”: Catalunya i aparquin, superin provisionalment, la seva justa posició ideològica o de partit. Ara toca “Catalunya”, no ERC, PDeCAT o la CUP. Anant separats no es fa Catalunya i s’empobreix el propi partit.
 • Rectificaran a temps els dirigents d’ERC? Ho tindran en compte els seus votants? En les pròximes eleccions, prioritzaran els beneficis de la “unitat” i votaran aquí ho proposi? Al respecte en ve a la memòria les paraules de l’Abat Escarré (vegeu-ne la fotografia).

DpKgRTPWsAA95PU

Deixar les portes obertes perquè ERC rectifiqui i és posicioni inequívocament en la unitat i que els seus votants optin per qui l’ofereix i el que més afavoreixi l’independentisme seria, al meu modo de veure, el més coherent.

No ho creuen vostès així, benvolguts lectors?

8 COMENTARIS

 1. Els liders d´ERC, están traicionán er seus seguidors, seguidors que vólen una catalonha lliure e socialment progresista.

 2. Penso que ERC no és comporta bé amb els seus amics dels altres partits.
  El rey d’anar en solitari demostra la poca unió que tenen entre ells.
  Aquella dita de “divide i venceràs” és i crec que l’indepèndencia està
  Lluny per desgràcia.

 3. Crec que aquesta opinio es molt sesgada a favor de Ciu,PDCAT o Junts per Catalunya.Perque ningu parla del que va fer contra l’independencia negocian i pactan amb les elits espanyoles.Memoria diu que va be les cues de pances.

 4. Pro els que van baixar del baixell eren convergents.Crec que Esquerra no vol fer sang dels convergents per no anar contra el proces.

FER UN COMENTARI