El primer que voldria deixar clar als lectors és que aquestes dues paraules no les trobaran al diccionari, són barbarismes més o menys acceptats i que s’utilitzen, molt sovint, en pla de broma o com a qualificatiu.

En la dècada dels 60 i a conseqüència de la immigració que va haver-hi a Catalunya, es van crear també paraules (barbarismes) en què es barrejaven català i castellà entre els nou vinguts, en destacaria dues en especial, las “monchetas” i la “barrecha“.

Quant al ministre Borrell crec que li és més adient “catanyol“. Si ens fixem en les quatre primeres lletres -cata- ens ve a dir el seu origen, Catalunya. I les quatre últimes -nyol- el destí que ell ha triat. Me’n guardaré prou de qualificar-lo de català renegat, que és el que sembla, crec que es considera espanyol, per sobre de tot, però nascut a Catalunya.

josep-borrell-y-sus-frases-mas-destacadas-en-la-marcha-por-la-unidad-en-barcelona

Dit això si que li puc recriminar, al meu entendre, el seu poc o nul respecte a les persones que se senten catalanes, que estimen la seva terra i que ja estan tipes del menyspreu que reben del govern de l’estat en tores els vessants, tant és que es parli d’infraestructures com del tracte fiscal que pateixen. Que cal dir de la catalanofòbia existent? Dels atacs a la seva pròpia llengua i els mitjans de comunicació? Què ha motivat el procés?

No va ser el Tribunal Constitucional qui va obrir la ferida? No considera aquella maleïda sentència un cop d’estat senyor Borrell? No són paraules meves sinó d’eminents juristes que així ho ha manifestat repetidament. L’Estatut de Catalunya no és el que es va aprovar al Parlament, ni tan sols el que vàrem votar els catalans en referèndum, aleshores, de què s’estranya vostè si el que hem fet és el més natural del món?

Vostè va insultar els catalans dient que estàvem infectats i que convenia una desinfestació a gran escala. Protestar per un maltractament és estar infectat? Voler fer un referèndum i saber que vol el poble, ho considera una infecció? Podem qualificar els incompliments de l’estat amb Catalunya com una greu infecció? El postfranquisme existent i que sembla que a vostè i a molta classe política no els molesta, no ho considera una infecció gravíssima?

Que vostè se senti molt espanyol i poc o gens català li dóna dret a l’atac constant que fa a tots nivells contra Catalunya? Quan no critica la reobertura de les ambaixades, tancades, en virtut d’un il·legal 155 crea conflictes diplomàtics amb cònsols, que els obliga a plegar, plantejant conflictes com el de Flandes. No accepta, igual que el govern, la lliure opinió de polítics estrangers que estan en desacord amb Espanya a causa del procés. És el que ha de fer com a responsable del seu ministeri?

Respecte al tema de les accions d’Abengoa, empresa en la qual vostè era membre del consell d’administració, creu que hi hagi algú que es cregui que no se’n va aprofitar de la informació privilegiada que li va permetre poder-les vendre? Ha estat sancionat amb una multa de 30.000€ cosa que, amb la seva fortuna personal, no li representarà la seva ruïna, diguem que ha estat una petita desinfectació, no li sembla?

Ara bé, vostè ha afirmat, en un fòrum de la Universitat Complutense de Madrid, que els EUA tenien un alt nivell d’intervenció política perquè “parlen un sol idioma” i perquè “van néixer d’una independència pràcticament sense història: L’única cosa que havien fet era matar quatre indis. Doncs els “quatre indis” en realitat, segons els historiadors, són milions. Les estimacions varien per la manca de dades, la població nadiua nord-americana abans de la colonització es calcula que era d’uns 10 milions de persones. El 1900 en quedaven menys de 300.000€.

Per tot el que he exposat crec que hauria de dimitir, cosa que no farà com és costum en el tarannà polític espanyol en el qual s’hi troba tan a gust.

FER UN COMENTARI