El judici contra els responsables del 9-N

Publicada: 17/11/2018 22:16h

Publicat (Diari Ara, 12/11/2018): El Tribunal de Comptes va culminar aquest dilluns el procés inèdit obert contra els dirigents polítics responsables del 9-N, Artur Mas, Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega, i els condemna a retornar a l’administració els 4,9 milions d’euros que, suposadament va costar l’organització del procés participatiu. El procediment és irregular des de l’inici perquè tant el Tribunal Suprem com el TSJC van absoldre els implicats del delicte de malversació de fons públics.

consulta_9N

Per tant, és incomprensible que es castigui algú a tornar uns diners que legalment no han estat manllevats. Però recordem que l’actuació davant del Tribunal de Comptes va sorgir de l’entitat Societat Civil Catalana (?) i del partit d’extrema dreta Vox. Per tant, es tracta d’un procés que més que buscar justícia, el que persegueix és la venjança, ja que els promotors consideraven que les condemnes per desobediència a què van ser condemnats els encausats eren molt toves.

El primer que pensem els que, com ara jo mateix, no tenim grans coneixements sobre justícia es que no entenem que es jutgi per segon cop un mateix delicte que ja ha estat jutjat amb una “sentència ferma” que havia absolt els encausats del delicte de malversació. El cost del 9-N, en la seva major part, correspon a la compra d’ordinadors que es van utilitzar aquell dia i que, ara, hi són en un grapat d’escoles públiques catalanes.

tribunal-cuentas-kwVE-U40326875722WT-624x385@La Verdad

El tribunal de comptes és un organisme que s’encarrega de fiscalitzar el bon funcionament econòmic-financer del sector públic, és conegut bàsicament per fer uns informes sobre els comptes dels partits polítics que mai han tingut conseqüències serioses més enllà dels purament reputacionals. I mai fins ara s’havia reclamat a cap institució o partit que tornés uns diners que, suposadament, havien estat utilitzats de manera irregular.

Actualment, a banda del cas Gürtel ja sentenciat, hi ha vàries causes obertes en període d’investigació i/o instrucció. No fa gaire es van jutjar els encausats en el cas de les targetes black, coneixem les sentències i els empresonaments. Algú coneix que, a més a més de la condemna, se’ls hagi obligat a retornar els diners? Urdangarín, que compleix condemna a la presó, ha estat obligat a retornar els diners?

resizer

Cal no oblidar el descrèdit de la justícia espanyola davant la d’altres països europeus que s’han negat a complir les ordes d’extradició del jutge Llarena i, el que tindrà després del judici contra els polítics catalans per haver complert el compromís amb la ciutadania.

Probablement alguns lectors estaran en desacord amb mi quan declaro que aquest tribunal havia d’haver reclamat a Rajoy, i el seu govern, 87 milions d’euros que es van gastar per impedir un referèndum, il·legal com ells mateixos el van declarar, i que no va servir per cap altra cosa que fer el ridícul a escala internacional, carregant contra persones innocents.

imagen_20171001-636424694820153745_crop1508781306855.jpg_525981578

La justícia espanyola està prou desacreditada i ara no cal repetir el que ha passat en les últimes setmanes que és de domini públic. Ara bé, jutjar per segon cop els responsables del 9-N, sembla més aviat un acte de revenja i castic per a l’independentisme català i d’avís per als seus actuals i futurs dirigents.

FER UN COMENTARI