Què representa el dia de la Hispanitat?

Publicada: 18/10/2018 08:33h

El 12 d’octubre del 1492, l’expedició capitanejada per Cristòfol Colom va arribar a l’illa de Guaraní, en l’arxipèlag de les Bahames. Sense saber-ho, acabaven de descobrir un nou continent i van establir els primers contactes entre europeus i americans, mal anomenats indis a causa que es va pensar que havien donat la volta al globus i havien desembarcat a l’Índia. Més de 400 anys després, el 12 d’octubre seria convertit en un dia de celebració a Espanya i algun país llatinoamericà. L’elecció d’aquest dia comptava amb un afegit extra, ja que el 12 d’octubre també és el Dia de la Verge del Pilar, patrona d’Espanya.

El 1958, en plena dictadura militar de Franco es va establir de forma oficial aquesta festa. Originalment va ser anomenat “Dia de la Raza”, amb un simbolisme proper a les idees del règim i una celebració similar a la de la Festa del Treball Nacional (18 de juliol) o el dia del Cabdill (1 d’octubre). Va ser l’escriptor Ramiro de Maetzu qui, en un seu article anomenat “La Hispanidad” publicat en la revista Acció Espanyola, afirmava que el 12-O, malt titulat Dia de la Raça, haurà de ser en endavant el dia de la Hispanitat”

Princesa-Leonor-derecha-Rey-desfile_1180991931_12795302_1020x574

En l’època franquista ens van fer creure en l’existència de llaços de fraternitat d’Espanya i les seves antigues colònies i l’estimació d’aquelles amb la que va ser la seva metròpoli. La TVE estatal va crear un programa anomenat “300 millones” per reafirmar-ho. Actualment es celebra a Madrid una parada militar per celebrar la festivitat.

Els polítics espanyols sempre han presumit d’aquell imperi en que “nunca se ponia el sol”. Ara mateix Pablo Casado ha declarat: “La Hispanitat és l’etapa més brillant de la història de l’home”. “Quin un altre país pot dir que un nou món va ser descobert per ells?”. Tot un gran patriota que no ignora que no es va descobrir Amèrica sinó que se la van trobar llavors i desconeixent aleshores de la seva existència.

IMG-20181011-WA0056

S’ha parlat molt de la conquesta d’Amèrica i del llegat que Espanya hi va deixar, el castellà com a llengua i el catolicisme com a religió han quedat en aquell continent. Del que no s’ha parlat gaire ha estat de l’espoli d’aquelles terres, el comerç d’esclaus i la quasi desaparició de les seves antigues cultures.

En la majoria d’aquells països la festivitat del 12-O no se celebra. La independència la van fer els espanyols allà residents i els seus descendents, no pas els oriünds d’aquelles terres. Tampoc queda massa clar l’amor a la Mare Pàtria que ens fan creure. Si entrem a Internet, podem llegir un discurs d’Evo Morales, president de Bolívia, on fa esment d’un gran espoli d’or i plata i la seva opinió sobre Espanya i Europa.

A Catalunya la Hispanitat no té gaire implantació; primer perquè la corona espanyola no va permetre el comerç americà als catalans i, últimament per raons polítiques, existeix rebuig a tot el que és espanyol imposat més o menys a la força. La Verge del Pilar no té cap culpa però és la patrona de la Guàrdia Civil, la que, seguint ordres dels patriotes espanyols, van apallissar sense miraments a la gent que anava armada amb una papereta de vot.

Molts establiments, supermercats, mercats i comerç en general, han obert les portes durant el 12-O en senyal de protesta pel tracte que perceben de l’estat espanyol arran del procés i pels presos polítics i exiliats en un procés judicial que interpreten del tot injust. Catalunya, com a nació, té la seva festa nacional i no és, majoritàriament, partidària per a celebrar la festivat del 12-O  ja que la considera aliena.

Sobre la suposada estimació dels sud-americans a la Mare Pàtria, recordo la d’un client de la Caixa on jo treballava que textualment, després d’explicar-me uns fets ocorreguts als seus avantpassats em digué: “Si España és la madre pàtria, yo soy un hijo de la gran p…a”.

FER UN COMENTARI