Espanyols per força?

Reflexions d’un ignorant

Publicada: 07/10/2018 21:00h

Espanya no vol que Catalunya sigui independent. La història, a partir del 1714, deixa clar que això és així. Les ànsies de poder que sempre han tingut, han quedat històricament minvades amb les independències que van aconseguit els diversos territoris situats a Amèrica.

L’egocentrisme espanyol ja es manifestava (prepotència del regne de Castella), el 1249 quan Portugal, després de diversos intents, insisteix tossudament en separar-se del regne de Castella i esdevé nació. Va ser l’any en que Portugal aconseguí la seva independència amb la signatura del Tractat de Zamora.

L’orgull colonitzador de Castella s’ha manifestat al llarg dels segles. Però aquella expressió d'”el sol no se pone en nuestro Imperio” va deixar de tenir sentit amb la independència de Guatemala, Honduras, El Salvador, Perú, Méxic, Ecuador, Chile i Colombia entre d’altres. Però eren territoris situats molt lluny, i no perjudicaven la “integritat” del “seu” territori, la península ibèrica.

I ara no volen que a la “seva” península es repeteixi un cas paral·lel al de Portugal. Però ara, la democràcia i el dret a decidir dels pobles, formen part de la civilització i dels tractats internacionals, oi? I no pas el despotisme i la prepotència com en aquells anys. Li agradi o no, Espanya ho haurà d’acceptar.

Per part catalana caldrà encert en les decisions, i oferirem tacte i generositat, oi? Però sobre tot oferirem la constància, la intel·ligència i l’esforç de tot un poble que sempre ha destacat pel diàleg i el seu anhel de respecta, convivència i solidaritat. Estem d’acord?

FER UN COMENTARI