És Catalunya l’última colònia d’Espanya?

Publicada: 12/10/2018 14:49h

Aquesta és una expressió que s’utilitza tot sovint per descriure el que representa el Principat respecte a Espanya. Jo, sense negar-ho categòricament, no hi estic totalment d’acord, el que no significa que, després de tres segles, és el que més s’hi assembla.

multa

En aquest llarg temps Catalunya ha patit tota mena de vexacions de l’Espanya Borbònica i castellana. Amb la imposició del Tractat de Nova Planta es van suspendre totes les lleis i les institucions catalanes, així com la llengua i la moneda pròpia. De forma continuada el català ha estat prohibit en diverses ocasions, tant en l’ensenyament com amb la religió. Resulta del tot irrisori veure una sanció, en ple segle XX, per parlar català per telèfon.

Des d’Espanya sempre s’ha intentat negar la condició de Catalunya com a nació encara que el ministre Borrell —“catalán de pura cepa”— ho reconegués a Anglaterra en una entrevista a la BBC. Catalunya va perdre la seva condició per causa de la Guerra de Successió.

Catalunya, com a nació, és de les més antigues d’Europa com es pot veure en la fotografia de l’Ajuntament d’Ulm (Alemanya), un edifici que data de l’any 1357. El Parlament, Govern, Bandera i Constitució són també molt antigues i molt abans de l’existència d’Espanya, tot i que no es reflecteix en els llibres de Historia de España, com tots sabem.

ayunt.miento.ulm.333.as

El menyspreu ja no és exclusiu a tot el que és català, ho és a tot el que no és castellà i, per aquesta raó, el País Basc i Galícia han patit, com aquí, l’intent espanyol de menyscabar les seves tradicions, folklore i llengua tant com ha estat possible, cosa que no han aconseguit.

El perquè Catalunya vol la Independència és fàcil d’entendre, l’exemple clar ens el donen els EUA. L’antiga colònia anglesa és va rebel·lar contra la metròpoli. El parlament britànic va elevar moltíssim els impostos sobre els colons nord-americans. Aquests sentien que els seus drets d’autogovern i com a “ciutadans”, eren ignorats i van lluitar per la independència.

Això és, exactament, el que li passa a Catalunya. Tenint en compte el PIB i les exportacions de Catalunya (i l’economia que representa per a Espanya), aquesta no atent com deuria als seus habitants que no reben el que els pertocaria per la seva aportació a l’estat. Si al dèficit fiscal hi sumem la negativa a resoldre-ho, tenim la resposta a la pregunta plantejada.

Per totes aquestes raons —molt resumides— s’entén voler obtenir la Independència i que els catalans puguin viure d’acord amb el que generen en un país més lliure, democràtic i social del que viuen en l’actualitat. La metròpoli (Madrid) i l’establiment són conscients que sense l’aportació catalana Espanya no podrà seguir com ara, la banca i les grans corporacions que viuen del BOE i es troben a la llotja del Bernabeu, faran tot el possible per impedir-ho.

mapa-politico-espana-1854-696x522

Sobre la resposta a la pregunta que dóna títol a aquest article els diré que, segons la meva opinió, Catalunya encara que ho sembli, per com és tractada, no és una colònia d’Espanya Si fixem la vista en el mapa polític de 1854 observarem que l’antic regne d’Aragó es descriu com Espanya assimilada o incorporada. El PP, C’s, PSOE i VOX insisteixen que Catalunya forma part d’Espanya.

Jo dic que Catalunya no és Espanya, és d’Espanya des de 1714, que és molt diferent.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors?

5 COMENTARIS

  1. no cal ser gaire intel·ligent,( apart de què siguis espanyol ) per saber què Catalunya era un estat independent, abans de què els borbons, ens fessin presoners polítics, el tractat de nova planta, i el tractat d’Utrecht, entre borbons i castellans, ens negaren i robaren tots els nostres drets i llibertats,,,, no oblit ni perdó…..

FER UN COMENTARI