Monarquia o república?

Preguntes oportunes

Publicada: 17/07/2018 22:43h

Publicat:No creieu que ja ha arribat el moment de votar república o monarquia”?

Són bones per si mateixes les monarquies o les repúbliques?

No. Només són “formes” d’estat. Algú va definir que les monarquies es basen en el dret “vaginal” perquè és l’única cosa segura: La descendència materna directa. De la paterna no en parla. De “competència, intel·ligència, natural, segura” cara a la funció, tampoc! Aquí està la història. Dependrà de la constitució i dels qui la gestionin. Les monarquies nòrdiques són exemplars. I les repúbliques? Diuen ser demòcrates, trien president que pot ser revocat. Tampoc assegura res. Hi ha repúbliques profundament democràtiques i unes altres, com algunes sud-americanes, africanes, de països totalitaris, molt negatives. La clau està en la qualitat política dels seus dirigents i dels seus votants. Des de la perspectiva d’una veritable dignitat democràtica, quina valoració mereix la monarquia espanyola segons els fets objectius? 

spain_king_queen_p_2941442b

Quin nivell de dignitat democràtica ofereix l’actual monarquia espanyola?

Ja és evident el que és i dóna de si. Actuació de Juan Carlos I qüestionada des del seu nomenament. El 23-F sota sospita. Enregistraments que ho comprometen perillosament. Què va fer davant la clara manipulació de la constitució del 78? Què davant la corrupció que s’estenia per zones, governs regionals? Què davant la composició partidista del constitucional? Ningú sabia res entre els governs de torn? Com es diu en dret permetre infraccions, ocultar-les, ocupant màxims càrrecs públics? I el rei actual? Què fa davant la deplorable situació que va heretar? Si ho ignorava i/o ho sabia i ocultava podem qualificar-la de competent? I com s’ha de valorar el succeït en la seva pròpia família? Ignorància, complicitat? En qualsevol cas, “eficaç, competent”? Potser la incompetència inclou també als partits i governs de l’estat espanyol? També a la pròpia societat espanyola que era ignorant i/o permissiva?  Objectivament, des de la dignitat democràtica, què justifica, a Catalunya, ser súbdits de la inútil monarquia espanyola actual?

rey-felipe-jian-carlos

És digna la seva actuació a Catalunya? 

Felipe VI, no advertia la creixent asfíxia i situació de Catalunya? Que avui tingui presos i exiliats polítics “per ser demòcrates i voler votar”; que hi hagi més de 2 milions de votants que volen la independència i molts més que volen república no és un clar indicador del seu fracàs? Felipe VI va dir: “Catalunya serà el que vulguin els catalans”. Quan han votat, aquest rei ha recolzat l’actuació repressiva judicial i la violència física de la policia i la guàrdia civil davant de pacífics votants indefensos. Desmemoriat, demagog? És digna la seva actuació?

felipe-vi-discurso-navidad_ediima20161224_0136_20

Cambó va dir: “Monarquia o república? Catalunya!”. Què diem ara nosaltres? Ens va bé amb la monarquia? En absolut! Podem canviar-la? No. Tenim a l’abast una república moderna, veritablement democràtica, amb avança justícia social, llibertat, benestar? Sí! Des de la dignitat democràtica, què és el que volem? Ser sotmesos i súbdits d’una monarquia obsoleta, corrupta, hostil o la República i Constitució catalana possibilista que aporti democràcia real, benestar, llibertat, a Catalunya!? Què és coherent? Què és digne?

perladignitat4 500px

FER UN COMENTARI