Gent gran? Gent vella?

Reflexions d'un ignorant

Publicada: 21/07/2018 11:52h | Actualitzada: 22/07/2018 13:33h

Els anys passen i les persones anem superant les diferents etapes de la vida. El cos evoluciona física i mentalment. Músculs, nervis i neurones marquen el ritme del creixement. I aquí se’ns presenta un dilema. Podem condicionar la nostra evolució personal?

En una conferència sobre l’envelliment es van fer unes reflexions molt interessants, que bàsicament es centraven en dos conceptes.

  1. La naturalesa és sabia i actua.
  2. Les neurones evolucionen i tendeixen a desaparèixer quan envellim.

A partir d’aquests dos conceptes podem fer-nos diverses consideracions.

  1. La natura genera les defenses del nostre cos. Per exemple, si ens fem una ferida, la natura fa que cicatritzi. Evidentment que la podem ajudar, però no la podem suplir.
  2. Les neurones, ja han desaparegut, en podem suplir de noves? Fer néixer noves neurones depèn de la nostra voluntat. La fermesa en voler aconseguir nous objectius i l’esforç de la nostra voluntat per aconseguir-ho, és el que genera la creació de noves neurones que són les que poden revitalitzar el nostre organisme.

Oi que la activitat física ajuda a regenerar i enfortir la nostra musculatura? I, oi que fer-ho depèn de nosaltres? Igualment l’activació del nostre cervell ajuda a regenerar i enfortir les nostres neurones, i oi que fer-ho també depèn de nosaltres?

Amb la recuperació tant física com cognitiva s’aconsegueix millorar tots els aspectes positius que atresora el nostre organisme i que a vegades tenim adormits.

Som com una taula que amb el temps s’omple de pols. Cal que eliminem aquesta pols i la taula semblarà nova. Oi que eliminar aquesta pols dependrà de que hi posem esforç, voluntat i constància? Oi que fer germinar noves llavors també dependrà de que hi posem esforç, voluntat i constància? Es així, el nostre cervell sols s’activarà si hi posem esforç, voluntat i constància.


Nota. La referència sobre la creació de neurones en aquest article és merament simbòlica. Tot i que la neurogènesi pot ocòrrer en cervells d’adults vertebrats, s’ha descobert que aquest procés només es produeix per un nombre minoritari de cèl·lules i que la majoria de neurones que composen el còrtex neuronal són formades abans de néixer i persisteixen sense recanvi.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. er règne animal igual com lo regne vegetal tenen una época de creixemen, una d´alentiment e una de envelliment. devant d´axil no hi ha res de fer.
    les séquoias víuen centenars d´anhs merce a que no paren de creixer.

FER UN COMENTARI