Què és la democràcia?

Senyor Felipe, per mi, que sóc un ignorant, en vostè hi conflueixen dues condicions. La condició de persona, nascuda de l’estima d’un pare i d’una mare. I la condició de rei, heretada del seu pare, a qui el dictador Francisco Franco va restituir “democràticament”?
Per vostè, com a persona, tot el meu respecte. Com a rei, em sorgeixen una colla d’interrogants.

En el seu discurs del 3 d’octubre, vostè va dir diverses coses que a mi em plantegen dubtes.

  1. Con la pretensión de la Generalitat de que sea proclamada —ilegalmente— la independencia de Cataluña”. Si això és el que, democràticament (i tot i la la brutal repressió policial), van votar la majoria dels 2.300.000 catalans, vostè creu que el resultat és il·legal?
  2. Més endavant va dir que “es el derecho de todos los españoles decidir democráticamente su vida en común”. I no va ser democràtic tal i com es va fer en el referèndum?
  3. En un altre moment va dir que “mi compromiso de la corona con la Constitución y con la democracia”. Si en aquell referèndum el resultat hagués estat que els catalans no volien la repíblica i sí la monarquia, llavors el resultat del referèndum s’hauria acceptat?
  4. Crec que té tota la raó quan en un altre moment diu que “estamos viviendo momentos muy graves para nuestra vida democrática”. Totalment d’acord. Si la democràcia guiés els camins d’Espanya, vostè creu que els membres del govern de Catalunya estarien a l’exili i empresonats?
  5. Es el derecho de todos los españoles decidir democráticamente su vida en común y su Estatuto de Autonomía”. D’acord. Però recordi que l’Estatut fou votat democràticament pels catalans i referendat per “las Cortes españolas”. Perquè va ser modificat sense el suport dels catalans? I perquè, en altres estatuts, hi consten els textos suprimits en el català?
  6. Perquè, del Palacio Real se’n diu Palacio de la Zarzuela? Una zarzuela és una obra de teatre, oi? Es fa teatre en el Palacio de la Zarzuela?

Coordiament.

FER UN COMENTARI