Final d’ETA: Perdó, oblit, venjança?

Publicada: 15/05/2018 22:14h

Ahir es va proclamar formalment la dissolució del grup terrorista ETA i molts ens preguntem. Per què va existir ETA? Aquesta és la pregunta clau que ja ens hauríem d’haver fet fa molts anys. ETA és el resultat de  molts anys de lluita infructuosa per anar construint el perfil sociopolític d’Euskalherria amb ganes de caminar cap a la independència. Ha cada pas hi trobaven una resposta repressió, tortures, presó i tornem a començar fins que un grup de joves i no tan joves varen perdre la paciència, es va radicalitzar i decidiren agafar les armes. Primers víctima va ser un acte de venjança, el cap de la Brigada politicosocial de Guipúzcoa, Melitón i Manzanares, després el president del govern espanyol, Luís Carrero Blanco i anar fent…

Personalment no crec que la lluita armada porti enlloc per la quantitat de víctimes directes i indirectes ocasiona i per la reacció violenta de les autoritats de torn. És evident que aquesta situació un dia o altre s’havia d’acabar.

Ara, aquesta capítol s’ha tancat però les causes que el van provocar són vigents a molts indrets de l’Estat espanyol. Una vegada més s’ha d’acabar la repressió i posar en marxa la política.

Perdonar no vol dir oblidar, perdonar no vol dir venjança, perdonar vol dir girar full i començar a reconstruir tot el mal i el dolor que tots aquests anys de malviure han ocasionat. ETA ha deixat d’existir i em sembla que és l’hora de perdonar per tal que els homes i les dones que formaren part de la banda es puguin incorporar a la societat per què el que no els podrem esborrar és el seu convenciment de seguir treballant pe la independència d’Euskadi.

És evident que els familiars, amics i coneguts de les víctimes no oblidaran mai pa pèrdua de l’ésser estimat i hauran de seguir convivint amb el dolor i l’enyor però, sense rancúnia i sense odi, el dolor és més suportable i fins hi tot pot fer la vida més fàcil que no viure constantment amb un delit de venjança que no porta enlloc.

Deia ahir el lehendakari Urkullu que “amb la dissolució d’ETA es dones les condicions per acordar els passos que consolidaran una nova etapa en la nostra societat”. Sembla que s’ha entès que és l’hora de la política, de la convivència sense agressions ni pors.

De totes maneres hi ha una esquerda que grinyola, és l’actitud del govern espanyol. No reconeix en cap moment que si la fi de la lluita armada ha estat possible ha sigut perquè algú, des de l’anonimat, ha treballat amb constància i seny. ETA no ha estat ni vençuda ni humiliada, en tot moment ha pres les decisions que li han embla oportunes.

La història d’ETA no ha sigut un fracàs, en tot cas a estat una etapa de la lluita per a la independència d’Euskadi amb un final poc reeixit, la lluita continua amb unes altres armes i cal aprofitar-les per tirar endavant els objectius polítics de la societat basca.

El president Rajoy i el seu ministre de Justícia no estan satisfets, volen venjança, volem exili i condemnes, volen seguir amb la dispersió i l’allunyament dels presos. Sembla que el fet d’ahir només els ha tret mig pes de sobre però les ganes de seguir atiant l’odi es manté, les ganes d’evitar, de totes totes, que els antics etarres són ciutadans amb tots els drets i obligacions i per tant puguin fer una vida normal, de ciutadans que es puguin integrar de ple en el teixit laboral, social i polítics d’Euskadi.

ETA s’ha dissolt, ha reconegut el mal ocasionat a les víctimes i no demanen altre cosa que integrar-se a la societat sense prejudicis.

El discurs del senyor Rajoy està tant contingut d’odi i de venjança que no pot anar enlloc. Un odi i ganes de venjança no només pel antics etarres sinó també per a tots aquells que des de la política li planten cara. Un discurs i una actitud que no se li veu per enlloc el perdó i sense perdó no és possible mantenir una convivència ciutadana justa, respectada i respectuosa on, les regles de la democràcia siguin acceptades de veritat.

ETA ni ningú demana oblidar la seva etapa d’activitat armada però el que si es mereix és poder començar de nou, cosa que per el president Rajoy sembla impossible

COMPARTIR

FER UN COMENTARI