Com afectarà a Catalunya la moció de censura?

Publicada: 30/05/2018 20:18h

Difícil pregunta a un fet que sorgeix al bell mig d’una setmana prou convulsa. Veiem que, en tant sols tres dies, s’han produït els següents fets: Dimecres s’aproven el pressupostos de l’estat. Dijous es coneix la sentència del cas Gürtel. Divendres el PSOE presenta una moció de censura contra Rajoy.

Per completar la setmana, cal no oblidar la detenció d’Eduardo Zaplana, l’entrega del vot particular d’un jutge del tribunal, l’endemà de l’aprovació dels pressupostos i l’escorcoll fet a la Diputació de Barcelona per distreure, tant com es pugui (ha passat altres cops) tot el que siguin males notícies per Rajoy i el PP.

La sentència dóna per provat l’existència de la caixa “B” i posa en dubte les declaracions de M. Rajoy i altres implicats del partit, condemnant el PP en una primera causa de les moltes que encara té pendents de judici i que es concentren a la comunitat de Madrid, les Balears i el País Valencià.

Aprofitant la sentència, Pedro Sánchez ha presentat una moció de censura per intentar foragitar Rajoy de la Moncloa proposant-se ell com a cap de govern. Per aconseguir-ho ha de comptar amb els vots dels independentistes catalans i del PNV que és qui ha donat suport al PP en l’aprovació dels pressupostos.

Si fem un petit repàs, observarem que a C’s la notícia l’ha agafat amb el pas canviat, els de Rivera ja els hi estava bé que continues Rajoy i ells, fent a partir d’ara oposició, anirien criticant i afeblint el PP de cara a les eleccions de l’any vinent i a les generals del 2020. No els agrada la situació, per la qual cosa només donaran suport a canvi de celebrar eleccions de forma immediata.

Al PNV i el país basc hi ha contrast d’opinions, d’una banda acaben de donar-li suport al PP fa quatre dies en els pressupostos, per altra, ha estat molt criticat per haver-ho fet, tenint en compte la seva anterior negativa mentre el govern Rajoy mantingués el 155 a Catalunya.

rajoy-rueda-keTC-U502022393074PIE-624x385@RC

Rajoy ha criticat durament Pedro Sánchez dient que per aconseguir el poder estaria, fins i tot, disposat a pactar amb Puigdemont. Cs també ha criticat que Sánchez necessiti el suport dels partits catalans i, en conseqüència, des del PSOE s’han afanyat a dir que no serà a base de contrapartides.

Tornant a la pregunta que encapçala aquest article, què pensen els partits catalans i com pot afectar a Catalunya aquesta moció? Recordem que la Generalitat encara no té govern per la tossuderia de Rajoy, saltant-se fins i tot la llei, al no publicar-ho al DOGC. El portaveu de JxC, Eduard Pujol, es preguntava: què podria passar canviant de president? tots dos són socis del 155.

No queda clar, a excepció de voler foragitar Rajoy, quins beneficis obtindrà Catalunya si Pedro Sánchez esdevé nou president de l’estat. Aconsello la lectura, per aquells que no ho hagin fet, del meu últim article —Carta oberta al socialista (?) Pedro Sánchez— on destaco la seva proposta de modificar el codi penal per considerar delicte de rebel·lió el cas català. També vull recordar que, a diferència de Rajoy, Sánchez ha insultat Quim Torra qualificant-lo de racista i xenòfob. Vegin a continuació el vídeo i fixant-se en com Pedro Sánchez reacciona abans i després de donar la mà a una persona de color.

Els independentistes haurien d’obtenir algun benefici i/o contrapartida a canvi de donar-li el suport a Sánchez, haurien d’imitar el PNV que sempre n’obté alguns beneficis. Parlant del partit basc, és normal que la política de l’estat estigui condicionada per només els seus 5 escons al Congrés?

Què en pensen vostès, benvolguts lectors?

1 COMENTARI

  1. Necessitavem fer fòra Rajoy, necessitavem aixecar el 155 i recuperar les institucions, … potser la necessitat ens ha portat a donar suport a Pedro Sanchez un dels instigadors del 155, que no ha tingut cap escrúpol en despreciar i vexar Torra o Puigdemont

    Donem-li l’oportunitat de demostrar QUÈ es el que pot oferir, i QUÈ pensa fer per Catalunya

    Mentrestant, s.u.p. no oblidem ni els fets ni les paraules del PSOE/PSC … s.u.p. no ho oblidem !!!

FER UN COMENTARI