Polítics presos o presos polítics?

Publicada: 09/03/2018 18:10h

Com ja he dit en més d’una ocasió, no sóc advocat i per tant desconec el funcionament de la justícia com una gran majoria de ciutadans. Per la qual cosa per escriure aquest article he recorregut a un lletrat amic i a consultes a diversos mitjans a través d’Internet.

Un cop recollida tota la informació voldria comentar l’actual situació dels polítics catalans, actualment a la presó o a l’exili, així com als responsables d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.

Un pres polític és qualsevol persona a la qual es manté a la presó, sense haver comès un delicte tipificat sinó perquè les seves idees suposen un desafiament o una amenaça per al sistema polític establert, sigui aquesta de la naturalesa que sigui. Es distingeix del pres de consciència, que es caracteritza per la no ocupació ni propugnació de la violència.

img_djuarez_20171204-103417_imagenes_lv_otras_fuentes_siguen_en_prision-k91H-U433414926949L8H-992x558@LaVanguardia-Web

Segons l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, un pres polític ha de considerar-se com a tal únicament si…

  1. La detenció ha estat efectuada violant alguna de les garanties fonamentals establertes en el Conveni Europeu dels Drets Humans o qualsevol dels seus protocols. En particular, llibertat de pensament, consciència, religió, llibertat d’expressió o informació, llibertat de reunió o associació.
  2. La detenció ha estat imposada per raons purament polítiques sense connexió amb cap altre tipus de delicte tipificat.
  3. La durada de la detenció o les seves condicions són clarament desproporcionades pel que fa al delicte del qual s’ha declarat culpable o se sospita que va ser comès
  4. El subjecte és detingut de manera discriminatòria en comparació d’altres persones.
  5. La detenció és el resultat de procediments que van ser clarament injusts i això pogués estar relacionat amb els motius polítics de les autoritats.

Tot i aquestes consideracions he estat amatent a les diverses declaracions de juristes que han expressat les seves opinions al respecte, entre ells destacaria al fiscal i jutge emèrit del Suprem, Martin Pallin i el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo. Els dos personatges han expressat, sense tecnicismes i en llenguatge planer, que els presoners als quals feia referència els consideren presos polítics.

Existeixen moltes altres raons que avalen aquesta opinió. La revocació del Suprem quan va anul·lar l’ordre de detenció europea contra Puigdemont va ser la primera. No intentar-ho quan el president va anar a Dinamarca, la segona. Que ni tan sols s’ho plantegin en el cas d’Anna Gabriel que és a Suïssa, la tercera. I que 650 juristes de tot l’estat manifestin el mateix, la quarta.

la-defensa-de-los-jordis-aviso-a-la-jueza-la-prision-amenaza-la-paz-en-cataluna

Per últim fixem-nos en el comunicat que Amnistia Internacional ha difós després de saber que el Tribunal Suprem espanyol havia denegat la petició d’alliberament de Jordi Sánchez i que en demana es retiri l’acusació de sedició i rebel·lió contra ell mateix i Jordi Cuixart. “Són injustificats i, per tant, s’han de retirar” ha declarat.

Davant d’un problema polític que Rajoy ha creat i no sap com solucionar, la justícia, amb una més que dubtosa separació de poders, està actuant per ordre de la fiscalia que depèn del Ministeri de Justícia. És normal aquesta situació? The Guardian, El Times i molts altres mitjans europeus i nord-americans denuncien la situació que es viu a Espanya.

I vostès, benvolguts lectors, creuen que es tracta de polítics presos o de presos polítics?

2 COMENTARIS

  1. SON PRESOS POLITICS PER RAO DE LES SEVES IDEES, DE LE SEVA LLUITA PERQUE LO POBLE PUGUI EXPRESAR LA VOLUNTAT PER UN MOND MES JUST, PER DEFENSA LO PACIFISME EN TOTES LAS REEVINDICACIONS NACIONALS E SOCIALS.

  2. PRESOS POLÍTICS
    Sols espero que tan els politics.fiscals i jutges que han promogut aquesta situacio estuiguin uns anys a la preso, perque ells si que estan cometent un delicte.

FER UN COMENTARI