Sabrem algun dia la veritat sobre l’imam de Ripoll i el CNI?

Publicada: 23/02/2018 20:57h

Ja han passat sis mesos dels atemptats soferts a Barcelona i Cambrils i encara és l’hora que sapiguem tota la veritat al respecte. L’únic que sabem del cert són dues coses: Les 16 víctimes mortals i les 130 ferides de diversa consideració i, que els màxims responsables del govern català, Puigdemont, Forn i Trapero, que van desactivar la cèl·lula gihadista es troben, un exiliat a Brussel·les, un altre a la presó i un tercer —Major dels mossos— destituït del càrrec i fent fotocòpies en una oficina.

Sobre els dos primers pesa una acusació de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics, el tercer, la justícia vol acusar-lo de sedició per col·laborar -diuen- a facilitar el referèndum de l’1-O i no voler que els mossos carreguessin contra els votants com ho va fer la policia nacional i la guàrdia civil. El més curiós és que la policia catalana va recuperar el doble d’urnes que els cossos policials espanyols sense haver d’estomacar el personal.

Després vàrem saber que l’imam de Ripoll —Abdelbaki Es Satty— era confident del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Es Satty està considerat el cervell de la cèl·lula terrorista investigada per l’Audiència Nacional. Va morir en l’explosió de la casa d’Alcanar a la nit del dimecres, 16 d’agost, hores abans que els gihadistes atemptessin en la Rambla i en el passeig marítim de Cambrils. Dos dels detinguts per la seva relació amb la cèl·lula del 17-A han assenyalat a Es Satty, de 44 anys, com a cervell de la cèl·lula.

Va morir en l’explosió d’Alcanar, on els investigadors van trobar diversos bitllets d’avió al seu nom amb destinació a Brussel·les. Segons el jutge Andreu, els gihadistes de Barcelona i Cambrils havien acumulat centenars de quilos de material per fabricar explosius per cometre “unes accions terroristes de gran envergadura”, que es van frustrar en esclatar la barreja que preparaven per arribar a fabricar una important quantitat de TATP. Entre els objectius terroristes hi havia la Sagrada Família.

Fonts del CNI han explicat que els serveis d’intel·ligència van contactar amb Es Satty: El contacte es va produir en el 2014, quan complia condemna a la presó de Castelló, “seguint els protocols i com fan totes les forces i cossos de seguretat de l’Estat”. El que no sabem és en quines condicions es trobava el confident i quins serveis efectuava per al CNI.

Els mossos, que no tenen contacte amb la Europol ni cap agència europea, per decisió de l’estat espanyol, ignoraven totalment el passat de Es Satty i quan des de Bèlgica es van demanar dades d’ell als mossos, aquests no van poder atendre la sol·licitud, ja que en la seva base de dades no en tenien cap constància. Si els mossos haguessin disposat de la informació espanyola i europea probablement Es Satty hauria estat controlat quan era a Ripoll i, és possible que els atemptats no s’haguessin produït.

La periodista nord-americana del New York Times, Rukmini Callimachi, que és candidata al premi Pulitzer, ha revelat que la policia espanyola va parlar per telèfon amb el terrorista abans que es produïssin els atemptats. A mesura que es van destapant les notícies sembla evident i es sospita cada cop més que els atemptats van ser una operació d’estat contra Catalunya.

El govern espanyol, per mitjà d’Íñigo Méndez de Vigo, s’ha negat a donat explicacions de cap mena adduint el secret de sumari. El ministre Zoido tampoc ho ha fet en el Congrés. És normal que un estranger, amb vàries condemnes i ordre d’expulsió del país, passi a ser de cop i volta confident del CNI i acabi resultant el cervell d’una cèl·lula gihadista?

16 víctimes mortals i 130 ferits s’haguessin pogut evitar si l’estat espanyol hagués actuat d’una altra forma. És aquest l’estat que volem, i/o ens mereixem?

FER UN COMENTARI