Per què ha anat Felipe VI al fòrum de Davos?

Publicada: 26/01/2018 22:18h

En el Fòrum Econòmic Mundial de Davos es reuneixen tots els anys el que s’anomena l’elit mundial de financers, caps d’estat i de govern i acadèmics de reconegut prestigi per debatre sobre política, comerç, l’economia mundial, canvi climàtic, etc. Alguns aprofiten per establir contactes bilaterals però, en l’àmbit general, són pocs els resultats que se’n deriven.

Polítics i economistes expressen les seves opinions i donen, o suggereixen, les possibles solucions als problemes que es plantegen. L’opinió de destacats economistes i catedràtics de nivell mundial no sempre coincideixen amb la dels polítics que, segons el país o àrea en què es desenvolupen, no estan d’acord amb el que aquells proposen.

No sé què pot aportar Felipe VI en aquest fòrum, ell és cap d’estat però, el seu paper com a tal, en una democràcia parlamentària com l’espanyola, no li dóna cap tipus de rellevància per plantejar solucions als problemes que es puguin debatre. Una altra cosa fora que si el fòrum es fes a Madrid, pogués fer un discurs d’obertura i benvinguda als assistents.

És el cap de govern, Mariano Rajoy, el que devia haver participat en aquest fòrum i no el monarca espanyol; al cap i a la fi, com a president del govern, és qui devia participar en els debats, aportant la seva experiència de govern i suggerir solucions als problemes que es puguin plantejar. En la meva opinió personal són molt poques, o cap, les solucions que podria aportar. A més, no saber expressar-se en anglès o francès i no poder participar en reunions amb altres col·legues, l’ha fet desistir de participar-hi.

Jo no sóc jurista ni expert constitucionalista. Javier Pérez Royo, que sí que ho és, ha dit de forma molt clara que la presència del rei a Davos és una vergonya nacional. El monarca no pot ocupar el lloc que correspon al president del govern. Una magistratura hereditària i una altra democràticament legitimada no són intercanviables.

Per posar un exemple clar ha declarat: Algú imagina que, en lloc de Theresa May, fos la reina Isabel II la que hagués anat a la reunió de Davos, s’entrevistés amb Donald Trump o Emmanuel Macron, assistís a les taules rodones i acabés donant una conferència sobre el futur de la Gran Bretanya i Europa després del Brexit?

De què ha parlat Felipe VI? Doncs precisament de la Constitució dient que no es tracta d’un objecte decoratiu i perquè, precisament no ho és, ell no hauria de participar de la forma en què ho ha fet. De forma clara ha parlat de la crisi de Catalunya dient que el principat ha intentat minar les regles bàsiques del sistema democràtic espanyol. Ha fet referència a l’obligat compliment de la llei però no ha dit que és el propi govern espanyol el que la compleix només en allò que li interessa.

La responsabilitat de ser-hi a Davos no és seva sinó de Rajoy que ha autoritzat la seva presència. Un cop més, el president espanyol ha delegat una de les seves obligacions de la mateixa forma a la qual ens té acostumats, uns cops a la fiscalia, altres als tribunals, al consell d’estat i, ara li ha tocat al rei que, penso devia haver declinat anar-hi. Un cop més, a Europa, van veient com funciona Espanya i crec que cada cop ho tenen més clar. És una democràcia amb moltes mancances, més que dubtosa separació de poders, que interpreta la Constitució de forma restrictiva i que actua de forma cada cop més autoritària.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI