El que Felipe VI no ha dit al fòrum de Davos

Publicada: 29/01/2018 20:33h

Ha parlat de Catalunya però s’ha deixat moltes coses en el tinter. Fa anys, en una visita a Barcelona, va dir que Catalunya seria el que els catalans volguessin. Era jove molt i potser ja no recorda aquelles paraules. Ara crec que ha canviat d’opinió.

Tampoc ha explicat els motius que han donat pas al procés català. El menysteniment que ha patit Catalunya per part dels governs de Madrid, el dèficit fiscal que pateix el Principat (16.570 milions d’euros l’any 2014), la no aplicació de la clàusula addicional 3a de l’Estatut, l’incompliment sistemàtic dels pressupostos d’inversió…

Ha parlat de la Constitució espanyola i no he vist que digués res de l’incompliment que en fa el PP des del govern. La carta magna no preveu modificar un Estatut, correctament elaborat, que, un cop aprovat pel Parlament, les Corts General, referendat pel poble en referèndum, signat pel Cap d’Estat i publicat al BOE, pogués ser modificat pel Constitucional atenent una sol·licitud d’un partit polític. Segon l’opinió de molts juristes de reconegut prestigi això ha estat considerat com un cop d’estat.

Tampoc ha dit que el govern espanyol ha anul·lat fins a 28 lleis del Parlament mitjançant el Constitucional, lleis com ara la pobresa energètica, la igualació de sexes, els desnonaments d’habitatges i un llarg etcètera de lleis, totes elles de caràcter social, per afavorir les classes més necessitades castigades per la crisi.

S’ha oblidat de dir que el Partit Popular que governa Espanya és el més corrupte d’Europa segons assenyalen molts mitjans de comunicació. Que Europa amenaça a l’estat espanyol per l’incompliment de moltes directives europees i pot sancionar-lo amb multes milionàries per no complir-les. En el cas de Catalunya el rei no ha fet d’àrbitre o mitjancer, que fora el paper que li correspondria com a cap d’estat. Al contrari, s’ha identificat totalment avalant el PP en l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’estat l’1-O i la seva il·legalitat en l’aplicació de l’article 155 de la constitució. Veure el vídeo que s’acompanya.

El suposo assabentat que els fons europeus destinats al corredor del Mediterrani, el govern del PP els utilitza per a infraestructures radials i ferroviàries de la comunitat de Madrid. No sé si el monarca es coneixedor del desgavell de Rodalies a Catalunya, el que puc assegurar és que el govern central no hi posa remei mentre gasta diners en l’AVE, fent-se càrrec de les autopistes fallides o indemnitzant Florentino Pérez amb el Castor. Tot això ho acabem pagant els ciutadans amb els nostres impostos.

Anar a Davos per parlar de Catalunya i criticar-la sense més ni més no és del tot correcte si no es tenen en compte els veritables motius que han donat lloc a la situació. Catalunya s’ha vist obligada a actuar davant la incomprensió i el mal tracte del qual era objecte i la nul·la receptivitat del govern espanyol ni tan sols per asseure’s en una taula de negociació. Això també s’ha descuidat de dir-los-ho als polítics, financers i economistes desplaçats a Davos.

Són moltíssimes més les coses que el rei no ha dit, però crec que ell no és qui ho hauria de dir, ja que és Rajoy el que havia de representar a Espanya i ha desistit un cop més de les seves funcions delegant, en aquest cas en el rei, el que li correspon com a cap de l’executiu que governa l’estat espanyol. I això el rei tampoc ho ha dit.

FER UN COMENTARI