Eleccions en dijous?

Publicada: 09/11/2017 18:16h

Fa molts anys les eleccions a Catalunya i també a l’Estat espanyol es convocaven en diumenge. Per què les del Parlament de Catalunya d’enguany han estat convocades (il·legalment) pel president Rajoy es fan en dijous?

Aquesta realitat pot tenir diverses lectures. Deixem de banda les ganes de fer la murga o d’haver calculat que d’aquesta manera pot afavorir la baixa participació.

De totes maneres hi ha un parell d’aspectes que sí que m’agradaria comentar.

Vull pensar que el fet d’aquesta convocatòria d’eleccions en dijous no és altra cosa que el resultat d’un compte enrere del calendari. El govern de l’Estat aplica l’article 155 a través del qual fulmina d’una tacada el govern de la Generalitat, dissolt el Parlament de Catalunya i convoca eleccions immediatament per tal d’evitar reaccions contràries als interessos del PP sense deixar cap mena de marge de maniobra. En paral·lel i gràcies a un judici ràpid i sense temps per preparar la defensa envia al Govern legítim a la presó provisional. Queda clar qui mana a Espanya i qui es treu una llei de la butxaca segons la seva conveniència.

El segon aspecte a comentar són els costos econòmics i personals d’aquesta convocatòria. Segons la llei electoral espanyola les empreses tenen l’obligació de deixar i pagar —no ho oblidem— 4 hores laborables als seus treballadors per tal de facilitar-los la possibilitat d’exercir els seu dret com a ciutadans responsables. Per moltes empreses pot ser un cost afegit amb vés a saber amb quines conseqüències.

Temps era temps, quan el lloc de treball era proper al domicili del treballador, votar en dia laborable no ocasionaria cap impediment (però llavors no deixaven votar) però actualment que els desplaçaments diaris entre la casa i la feina requereix un temps considerable i una despesa afegida.

D’altra banda, molts col·legis electorals s’ubiquen en escoles, això vol dir que el 21 de desembre ha de ser un dia no lectiu que coincideix en el temps de les activitats nadalenques. Tot plegat un despropòsit.

Les eleccions són convidades, la maquinària electoral en marxa i el batibull a la societat un no parar. Segur que no hi havia una manera de fer-ho pitjor?

Els inconvenients poden ser molts i les dificultats importants però es tracta de recuperar amb contundència les Institucions Catalanes i això no serà possible si la participació és important i el suport als partits sobiranistes no espanyolistes arrasats. Llistes unitàries o diferenciades però amb un denominar comú: Decidir el nostre futur polític, amnistia per a tots els presos polítics i retorn a la convivència pacífica que ens caracteritza.

2 COMENTARIS

  1. Totalment d’acord benvolguda Pilar. Si aquell dia hi ha problemes a Rodalies votar i treballar serà una epopeia.

  2. Cap problema. El primer que s’ha de fer de Bon matí aquells que treballem lluny de casa, es anar a votar, després ja anirem a la feina. La canalla no podrá anar a l’escola (murga económica de cangurs, avis, etc. Totalment injusta, aquests espanyols han embojit…) però la part bona es que no hem de correr per que arribin a clase. Jo, personalment, a les 8:30 ja seré al meu col.legi electoral, em llevaré ben aviat, i després encara tindré 4 hores per devant. Per mi el primer del día será votar, després ja aniré a la feina.

FER UN COMENTARI