Confesso que no m’esperava la seva aparició televisiva ni tampoc que digués alguna cosa diferent del que ens ha dit. És un personatge de qui no n’espero absolutament res, que no serveix pas per gran cosa i que, als contribuents, ens costa una pasta gansa mantenir-lo a ell, la seva família i la inútil institució que representa.

No tenia cap esperança que aportés una visió diferent del conflicte ni tampoc cap tipus, no ja de solució, sinó de suggeriment a la recerca d’un enteniment. Tampoc l’oferiment per un arbitratge o mediació entre les parts, justament l’única funció, a part de la representació del país com a cap d’estat, que li encomana la Constitució.

No ens enganyem, aquest rei no pinta absolutament res i la poca o molta acceptació, que li pugui quedar de la ciutadania, està a punt de desaparèixer. Admeto que la fama de qui el va precedir, els problemes amb els cunyats i un d’ells amb la seva germana, pel cas Noos, han degradat la imatge d’una monarquia, ja de per si discutible per la forma com va arribar al poder gràcies a un dictador.

El més greu però, és que es deixi manipular pel govern. Els seus discursos el delaten com a simple comparsa que llegeix o recita el que li diu el PP. El de Nadal és un pèl diferent quan felicita, parla i s’adreça a les famílies espanyoles però, quan comenta altres temes és el discurs del govern que, prèviament, el repassa i dóna el vistiplau corresponent.

El d’avui ha estat el pitjor de tots. Analitzem-ho, si el rei és cap d’estat, ho és de tots, i tots inclou els catalans. El rei no pot parlar de referèndum il·legal perquè és fals, com molt pot dir que és anticonstitucional, si bé aquesta no és la seva funció. Ha culpat a una part dels catalans d’haver trencat la convivència, de no respectar la llei, de posar en perill l’estat de dret i la democràcia pel desacatament de la Constitució i l’Estatut.

No sap encara el monarca com i de quina manera es va redactar la Constitució? A hores d’ara ignora que l’Estatut de Catalunya no és el que va redactar el Parlament, ni tampoc el va votar el poble en referèndum, després de passar-li el ribot a Madrid? No sospita del PP que va ser qui va aconseguir carregar-se’l d’acord amb el tribunal constitucional?

Parla de què s’ha d’observar la llei, vull recordar-li que persones dignes i capdavanteres de la llibertat i la justícia com Nelson Mandela, Thomas Jefferson, Luther King o el Mahatma Gandhi animaven a la gent a desobeir la llei si aquesta era injusta i atemptava contra la seva dignitat com a éssers humans. No ho recorda senyor monarca?

La llibertat mai és voluntàriament atorgada per l’opressor; ha de ser exigida pel que està sent oprimit.

— Martin Luther King (16/05/1963).

Per cert, què en pensa de les càrregues policials contra persones indefenses que pretenien votar i que han causat un important nombre de víctimes. Que no hagi dit ni piu demostra dues coses, que el discurs li ha fet el PP i que la seva sensibilitat humana és nul·la.

El procés català ha arribat a on som per culpa d’una catalanofòbia i un menysteniment en vers Catalunya i els seus habitants, la qual cosa dóna rèdits electorals a qui vostè sap. Li suggereixo llegir la premsa i comprovarà quantes autonomies estan patint si Catalunya marxa o se la deixa de castigar fiscalment com ara. No creu que es tracten malament als catalans? Per què creu que volem marxar?

Si es considera rei dels catalans perquè vostè i el seu pare no van intercedir ni preocupar-se mai per la qüestió, en la mesura que els podria correspondre. Ara està enfadat? Tenim la culpa nosaltres del maltractament rebut? Votar és antidemocràtic? No sap que ho hem fet com hem pogut per la negativa de fer-ho mitjançant un pacte? És contrari a la llei, diu el govern, permeti recordar-li una altra dada.

Vostè va a missa, bateja i els hi fa prendre la comunió a les seves filles, la qual cosa em fa sospitar que és bon cristià i catòlic practicant. Aleshores sàpiga que Jesucrist va incomplir la llei, per la qual cosa va ser crucificat.

I res més, li asseguro que serà ben rebut a Catalunya com a cap d’estat d’un país veí.

2 COMENTARIS

  1. Molt bon comentari. Peró si mai ve per Catalunya, que es deixi de titols com senyor de Besalú,…….. princesa de Girona, ….. i si pot ser, de les prebendes que li suposen.

FER UN COMENTARI