Estructures d’estat

Publicada: 27/08/2017 21:21h

Fa riure una mica. Fa quatre dies dèiem que a Catalunya li calien estructures d’estat. Molts dels que ho deien patien una mica per l’endemà. Doncs no. Ha calgut un acte criminal per adonar-nos que tenim ja alguna estructura d’estat que funciona amb rapidesa i eficàcia (segurament caldrà millorar-les però sobretot reforçar-les) amb capacitat de plantar cara a les adversitats com un estat qualsevol.

Com han reaccionat els Mossos d’Esquadra? Amb tota autoritat, amb tècnica i independència, amb afectivitat i coordinació amb les policies locals per gestionar el terror del moment, atendre i acompanyar les víctimes i organitzar l’espai públic per evitar més caos del que es va produir a La Rambla de Barcelona.

Què ha fet el Govern de la Generalitat davant aquesta situació? Agafar el toro per les banyes, confiar amb els seus treballadors que saben el que han de fer en cada moment i amb transparència i determinació donar la cara com els correspon segons les seves responsabilitats. Prou vacances! Tots a la feina que la situació ho està reclamant.

Què ha fet el sistema sanitari de Catalunya? Posar en marxa i a disposició tots els efectius, equipaments, serveis i professionals des del minut zero sense saber quin seria el volum de feina ni molt menys sense preguntar-se si em toca o noem toca.

Què ha fet la televisió catalana? Tancar tota la programació prevista per establir un servei informatiu d’emissió continuada explicat el que estava passant recomanant a la vegada a tothom no difondre notícies no contrastades ni imatges d’infants, ferits o morts.

Què ha fet la població civil no afectada directament? Ajudar, posar-se a disposició dels equips tècnics que actuaven in situ per fer el que calia fer en primer lloc per no fer nosa, i seguidament donar consol i suport els que estaven estesos a La Rambla en espera de la intervenció dels professionals, presentar-se als hospitals per donar sang. No hi va haver cap crida, la població s’hi va prestar voluntàriament (podria ser que Catalunya fos el país dels voluntaris).

Tot va funcionar tan bé com era possible tant pel que fa a l’atenció a les víctimes, ferides o atemorides com en la persecució els responsables els aldarulls.

Amb una setmana es va desactivar la cèl·lula terrorista però no tancada perquè encara queden caps per lligar. Em sembla una bona feina.

Si això no són estructures d’estat, que m’ho expliquin.

En l’àmbit polític, què ha fet la Generalitat? Oblidar-se de les vacances i córrer cap a Barcelona. Donar la cara, informar sense posar-se medalles i presidir manifestacions acceptant aquells que s’hi afegeixen a última hora.

Calia que la plana major dels representants de l’Estat s’aferrissessin a Catalunya? On viu el senyor ministre d’Interior que s’inventa notícies, diu mentides i es queda tan ample?

Voleu més arguments per dir que d’aquesta gent val la pena despenjar-nos? No tingueu por, tots sols ens en sortirem.

FER UN COMENTARI