Què decidir davant del que va ser, és i pot ser la vida de tots els catalans?

Publicada: 06/07/2017 21:06h
Font: Catalunya Experience (FR)

Publicat: Luis Villacañas, catedràtic de filosofia, polític, historiador, de Madrid, reconeix: ”Cada cop que Espanya s’ha donat una Constitució, els catalans ja la tenien”. Històricament, els seus governants s’han considerat sotsreis d’Espanya. Tenien hisenda pròpia, capacitat legislativa pròpia i consolats al llarg del Mediterrani. En 1978, Catalunya ja tenia Generalitat abans de la Constitució democràtica” Important que ho digui un intel·lectual espanyol a El Mundo!

Situació actual

Avui, és “realitat” aquesta afirmació? Es permet que els catalans tinguin hisenda pròpia i puguin viure com mereixen perquè gestionen tots els seus recursos? No! Es respecta la seva capacitat legislativa? No! Hi ha clars exemples com l’anul·lació de l’essencial d’un estatut democràticament elaborat i votat per la societat catalana. O la constant impugnació davant el Constitucional de lleis tan socials com la pobresa energètica… Se li permet tenir oficines a l’estranger com va tenir ambaixades per tot el mediterrani? No! És lògic analitzar la realitat per ideologia i ignorar l’objectivitat històrica? No! Però succeeix.

patriotes-per-la-devolucio-constitucions-catalanes-4-728Quina autoritat intel·lectual, històrica, tenen “els  polítics” per decidir si Catalunya és o no una nació…? Decideixen! I modifiquen al marge de la història, la sociologia, valors, cultura, del que pensi i senti la societat catalana. Hi ha polítics dependentistes que defensaven el dret d’autodeterminació i avui ho neguen. I els que falsegen totalment la història per adaptar-la als seus objectius “aquí i ara”. Hi ha molts exemples.

Què és Catalunya avui i com incideix en la vida dels seus habitants? Sense capacitat de gestionar els seus recursos sent la primera generadora d’ells en l’estat espanyol, de legislar, d’actuar en l’exterior, d’aplicar una justícia social com podria, sense poder defensar els seus valors, llengua, història, cultura… Nació? No ho sembla. La volen convertir en “sub-regió espanyola”, part de l’Espanya castellana. Pot haver-hi un sol català amb “dignitat”, un veritable demòcrata, que permeti que això succeeixi? Això és el millor per a tots els catalans?

marinacatalana

Reacció social

Milions de catalans volen decidir. Després de l’anul·lació d’un 2n estatut que pretenia millorar la seva situació “dins” d’Espanya; després de l’evidència del constant i creixent espoli per part de l’estat, de la invasió de competències, de l’incompliment d’inversions, de la falta de llibertat d’expressió i de democràcia… dos terços de la societat volen votar.

Uns líders que han sintonitzat amb el poble i han decidit escoltar-lo, han estat inhabilitats i multats. Uns altres volen fer-ho encara que són reiteradament amenaçats així com qualsevol funcionari, empresari, alcalde, que col·labori a… “materialitzar un acte tan democràtic com un referèndum”.

Alhora, hi ha altres líders que, curiosament, “s’oposen”. Aquí estan els dirigents del PPC, PSC, C’s, CSQP. També algunes patronals, polítics fracassats, noves propostes de vies impossibles. En nom de què o qui? Representen als seus propis votants? Amb la seva negativa els perjudiquen clarament! Defensen realment el millor per a la societat catalana o… per a l’estat espanyol, els seus polítics, partits, població? Representen a la societat catalana “davant” l’estat espanyol o a aquest davant la societat catalana? Amb quins efectes per a aquesta? Qui defensa i lluita, de debò!, per aportar el millor a les famílies, empreses, que viuen i treballen a Catalunya?

Catalunya pot ser un modern país europeu, amb un alt nivell de vida, democràcia, justícia social, llibertat. Uns partits intenten donar això a tots els seus habitants. Uns altres, en canvi s’hi s’oposen.

Des de la dignitat democràcia! Què és lògic, coherent, davant aquesta alternativa d’independència positiva o dependència creixent i negativa?

FER UN COMENTARI