Un socialdemòcrata alemany diu que Europa té “el deure” d’intervenir en el cas català

Bernhard Von Grünberg, del Rin Nord Westfàlia, veu una “absurditat” jutjar independentistes i recorda que en un sistema democràtic “tothom ha de cedir”

Publicada: 26/06/2017 12:59h | Actualitzada: 13:24h

El polític socialdemòcrata alemany Bernhard Von Grünberg reivindica el paper d’Europa per resoldre el conflicte català amb Espanya, un estat que cada vegada li sembla “més un sistema autoritari”. “Com a demòcrates europeus no podem mirar cap a l’altre costat”, assegura el polític alemany, que va ser diputat del Rin Nord Westfàlia fins fa pocs dies, quan es va jubilar. En una entrevista amb l’ACN, Von Grünberg, que dimecres rebrà un premi de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), defensa que la manca de treball en memòria històrica a Espanya és una de les causes de la falta de diàleg d’avui. Segons ell, és una “absurditat” jutjar independentistes, perquè en un sistema democràtic “tothom ha de cedir”.

Von Grünberg troba incomprensible que malgrat les grans mobilitzacions pacífiques dels ciutadans a Catalunya, només valgui el “tu has d’obeir el que jo dic i punt”. Respecte al paper de la premsa alemanya sobre l’actualitat a Catalunya, el polític diu que la percepció ha millorat, que se’n sap més, però “encara cal explicar molt més sobre el tema”.

Grünberg afirma que el procés català a Alemanya “es percep una mica millor” i amb “més claredat” en els darrers anys. “A la premsa ara se’n parla millor en comparació amb fa uns anys, quan es deia que era un tema dels rics, com al nord d’Itàlia, que no volen compartir”, explica. Segons ell, “a Catalunya la societat és molt solidària”. “Em dedico a la política dels refugiats. Per mi és incomprensible que no es permeti a Catalunya acollir refugiats, quina bogeria és aquesta?”, lamenta.

L’entrevista s’ha realitzat a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona en el marc d’un acte organitzat per la Fundació Catalunya-Europa sobre el dret a l’habitatge, en el qual Bernhard von Grünberg ha fet una ponència sobre aquest dret a Alemanya.

FER UN COMENTARI