Soraya, moltes gràcies per la teva “gran oferta”

Publicada: 22/05/2017 21:42h

Hola vicepresidenta, no saps l’alegria que vas donar-me ahir en sentir-te dir, a la roda de premsa dels divendres, que convidaves a Carles Puigdemont a exposar el seu full de ruta en un ple al Congrés de Diputats. Una prova de que l’operació “diàleg” funciona.

Estava del tot convençut que tu no em fallaries, intuïa que la teva visió del que s’anomena el “problema català” seria més àmplia que la del teu cap de files Mariano Rajoy. Des que et van donar l’exclusivitat de la carpeta Catalunya, he observat que cada dos per tres vens a visitar-nos i t’estàs enamorant de la nostra terra.

El que passa és que la decisió no és teva sinó del consell de ministres al complet, tu el que has fet ha estat només fer-ho públic. De ser cosa teva estic convençut que no haguéssiu fet la demostració en contra, davant una bandera espanyola, i criticant Manuela Carmena per cedir el local on Puigdemont, Junqueras i Romeva faran una conferència el dilluns vinent.

Després, amb més calma, he anat pensant en les contradiccions que tal decisió comporta i que voldria que m’aclarissis: És normal que es pugui debatre el referèndum al Congrés i que, al mateix temps, es prohibeixi fer-ho al Parlament? Confio que no serà perquè fent-ho en castellà ho entendríeu millor.

Si es pot fer -la invitació és del govern de l’estat- és perquè considereu la possibilitat d’una negociació i un debat sobre el tema. Tant si s’estableixen o no uns acords, parlar, debatre i negociar són sinònims de bona actitud democràtica. Trobo que heu necessitat cinc anys per entendre-ho. Llàstima Soraya que no et donessin abans aquesta responsabilitat.

Seguin analitzant les contradiccions, observo que no tots els ministres pensen igual que tu, per exemple el de Justícia, tu saps quantes imputacions s’han fet a polítics catalans pel sol fet de parlamentar? Coneixes també que quatre d’ells han estat condemnats i inhabilitats pels tribunals? Creus que és democràtic? Ho van fer per complir una promesa electoral. El teu partit n’ha incomplert moltes. No penses que hauria d’estar penalitzat?

No creus que reprovar un ministre i dos fiscals reflecteix que una gran majoria no està d’acord en la seva actitud i les decisions preses? No intueixes que la separació de poders està sota sospita. Ara es parla de retirar les restes de Franco del Valle de los Caídos. No creus que primer s’hauria de retirar de la vida -publica i política- les restes del franquisme?   El teu partit, a hores d’ara, encara no ha condemnat la dictadura.

Confio que sabràs estar a l’altura i no permetràs que feixistes, falangistes i manifestants sense control sabotegin, a més de manifestar-se, la conferència que el govern català farà aquest dilluns a Madrid. Si presumeixes de demòcrata, aquest dia tindràs una immillorable ocasió per demostrar-ho, de tu i el teu govern en depèn.

Sé que anar al Congrés no servirà de res; encara recordo al pobre Ibarretxe intentant una cosa similar i us en vau fotre d’ell. Per aquesta raó Puigdemont no farà acte de presència si abans no s’ha produït un acord previ entre els dos governs. Tot i així, agraeixo la teva invitació, no servirà de res però és un detall -l’únic- que ha tingut el teu partit des que es va iniciar el procés i que jo crec que és gràcies a tu, benvolguda vicepresidenta.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI