Quina opció prendre davant una Espanya que ni “vol ni pot”?

Publicada: 02/05/2017 10:17h

Publicat: Carles Puigdemont: “Presentarem una nova proposta per negociar el que demana el poble de Catalunya”. Rajoy: “No puc ni vull accedir a la petició de referèndum”. Base de partida: una societat i un govern de Catalunya que volen resoldre una situació negativa per la via democràtica i un estat, l’espanyol, que ni vol ni, segons diu, pot ser demòcrata, respondre satisfactòriament.

Per a què vol Catalunya un referèndum?

Segons enquestes serioses, un 75% vol votar, resoldre els conflictes per la via democràtica pura. L’opció majoritària: per aconseguir la independència i optimitzar així, clarament, la seva qualitat democràtica i nivell de vida pel que genera amb el seu treball; per viure com un modern i avançat país europeu com demostren tots els indicadors econòmics; per aplicar una justícia social suficient perquè disposaria dels recursos per a això que avui l’estat espanyol li nega; per viure amb una dignitat, llibertat, respecte, cosa que l’estat espanyol no només no permet sinó que limita progressivament; perquè “tots” els votants catalans, independentistes i dependentistes, puguin decidir lliurement el seu futur i la seva relació amb l’estat espanyol. Són “justes” aquestes aspiracions? Sens dubte! vol l’estat espanyol, els partits que li donen suport, donar una resposta satisfactòria? És evident que no! Què és el lògic, el digne, pels qui es considerin autèntics demòcrates, responsables del benestar dels seus, solidaris amb el seu entorn…? Resoldre-ho democràticament o resignar-se?

Per què Rajoy diu que “no vol” però tampoc “pot”?

S’empara en la llei, en “la seva interpretació” de la constitució. Diuen: “Sense llei no hi ha democràcia”. Existeixen lleis en totes les dictadures? Van existir en l’etapa franquista? Sí. Tenen lleis països com la Xina, Corea del Nord, Cuba, Vietnam, repúbliques sud-americanes, africanes, països àrabs? Sí. Són democràcies exemplars? No! Si el 75% de la societat catalana vol votar i l’estat “no pot” permetre-ho per “la seva” constitució, és problema de la societat o d’una constitució inútil? No podem dir que “sense democràcia real no hi ha lleis justes, útils? Si la societat catalana vol decidir respectant la pura democràcia, la qualitat de vida que mereix, quina raó hi ha per dependre d’un estat que “no pot ni vol” donar resposta satisfactòria a l’exigència de democràcia i benestar de la majoria dels seus habitants? Què és el digne?

Qui crea problemes?

Rajoy: “Puigdemont confon, crea mal ambient, genera problemes i dificultats”. La impressionant i multitudinària reacció ciutadana reclamant independència és acció o… Reacció a les moltes iniciatives del PP i els qui li donen suport? Qui ha creat mal ambient, generat problemes i dificultats, va recollir signatures “en contra” de Catalunya? Qui va impugnar l’Estatut, qui asfixia l’economia catalana, no compleix inversions, regionalitza, manipula al Constitucional…?

Opcions?

Toni Soler (Diari Ara): “PP, PSOE, C’s han decidit: enfrontament i rendició dels sediciosos. Urnes o repressió”. Davant aquesta realitat, quina opció pot i ha de prendre un votant català amb dignitat democràtica i responsable del benestar de les seves famílies? Independència amb els corresponents beneficis o dependència creixent i negativa amb els seus molts perjudicis “per a tots”?

FER UN COMENTARI