Tornes a ser secretari general del teu partit, has estat el guanyador de les primàries i per tant se t’ha de felicitar. Ara bé, pensa com has guanyat i el perquè. Els resultats de les passades dues eleccions van ser un fracàs; signar un pacte amb Ciutadans, un greu error i, davant un possible tercer fracàs i abans que aquest es produís, els teus et van fotre fora donant-li la presidència a Rajoy mitjançant l’abstenció.

Has guanyat per dues raons. La primera perquè et vas negar a l’abstenció i, això, unit a la forma en què es van desempallegar de tu, va crear un corrent de simpatia en vers la teva persona. La segona perquè les estadístiques de vegades l’encerten; jo deia que guanyaries perquè Felipe González donava suport a Susana Díaz. Recorda que recolzava Almunia i va vèncer Borrell, va recolzar Bono i va vèncer Zapatero i ara que recolzava Susana, tu has estat el guanyador.

A mi, particularment, m’era indiferent el guanyador, sabent que la cosa estaria en un frec a frec entre tu i la sultana, preferia la teva victòria abans no guanyés l’andalusa, persona que ha criticat sempre Catalunya i que considero inapropiada i incapacitada per presidir algun dia el govern d’Espanya.

Dit això, vull expressar-te el meu desencís ara que ja comandes la nau socialista. Davant el periodista Jordi Évole vas declarar que Catalunya era una nació i que Espanya era una nació de nacions, cosa que molta gent et va criticar. Semblava que admeties o comprenies l’actual situació que es viu al Principat. De fet Iceta (a nivell PSC deia que era neutral), però tan ell com la majoria de votants catalans et van donar suport per aquelles manifestacions.

Estic d’acord que no vulguis que Catalunya s’independitzi, també entenc que no podries donar suport a un referèndum (entre altres coses perquè et tornarien a fer fora) i perquè el teu tarannà ideològic és aconseguir un estat federal, cosa que has manifestat molts cops. Ara bé, la teva trucada a Rajoy expressant-li el teu suport i el del PSOE en el tema català m’ha desconcertat.

Primer perquè és ell qui t’havia de trucar per felicitar-te, cosa que no va fer per no “molestar”, un eufemisme molt propi del Mariano. Si volia, com així manifestava, saber el posicionament del PSOE li corresponia a ell fer gestions per assabentar-se’n i no que tu li diguessis perquè ho vas llegir a la premsa. Ha estat un error per la teva part.

Segon perquè tot considerant lògica la teva decisió podries, a la vegada que li expressaves el suport, tirar-li en cara que l’actual situació és responsabilitat seva per l’immobilisme de què ha fet gala els últims cinc anys i dir-li, al mateix temps, que plantegés una contrapartida, una oferta atractiva en comptes d’amenaces de cops d’estat comparant Catalunya com si és tractes d’una de les pitjors dictadures.

Has perdut una gran oportunitat i has decebut molta gent, fent el que has fet li has donat oxigen a Rajoy i t’has rebaixat a ulls dels teus votants. Em sap greu dir-ho d’aquesta forma però crec que ha estat una baixada de pantalons en tota regla i acabes de reestrenar-te en el teu càrrec, tu sabràs perquè ho has fet.

FER UN COMENTARI