Donant-li voltes a la pregunta

Publicada: 06/04/2017 18:27h | Actualitzada: 19/06/2017 18:54h

Cada dia ens deixen estabornits i bocabadats amb alguna novetat, diferent de la nostra corrupció de cada dia, que ja forma part del paisatge perquè és un problema sistèmatic i no uns casos concrets.

Colau i el seu inefable equip no fallen mai a l’hora de donar molt a parlar. Però la CUP tampoc es queda curta.

Quins processos mentals els condueix a proposar una pregunta, una de sola, clara, de resposta única, pel referèndum (per ara, anem bé), en cinc idiomes? Català –només faltaria!-, aranès, castellà, romanès i àrab.

Alguna animeta de Déu suggereix que, ja posats, l’anglès hi quedaria bé, molt internacional i també forma part de les dues-centes llengües que es parlen al Principat. Embolica, que fa fort.

De debò? Això no va de racismes, de xenofòbies, ni de pops en vinagre. Això va de sentit comú. Perquè, realment consideren ses senyories de la CUP, que persones que no entenen els dos idiomes actualment cooficials a Catalunya, que no entenen una pregunta senzilla i una resposta encara més senzilla, tenen dret a votar pel nostre futur? Si no poden entendre ni una frase, com poden copsar un problema que ens porta a la consulta i que encara hi ha moltíssima gent desinformada que ha nascut i viscut tota la seva vida, ells i els seus avantpassats, en aquesta terra, i que no ho veuen clar? Que encara no veuen que els catalans anem cap a ser els darrers mohicans d’Europa? Un poble condemnat a desaparèixer? Que la resistència a desaparèixer és ben natural i un símptoma de salut, no pas una bogeria.

Què? Pensen de fer com sa excel·lència el senyor Collboni, assegut a la mà dreta de l’excel·lentíssima senyora Ada Colau, que va comprar vots entre pakistanesos per sortir escollit a Ciutat Vella, i els pobres no sabien ni què votaven, només feien allò que els hi havia dit? Ni que sigui per guanyar, els vots no es compren, això ho fan a les repúbliques o monarquies bananeres. Això no és bona pràctica democràtica. Això no es pot justificar de cap de les maneres. Una persona que compra vots per sortir escollit, hauria de dimitir o l’haurien de fer fora. I el mateix per un grup, partit o qui sigui.

I si deixem que votin sense saber el que voten, per què ens interessa que votin? Més. Per què ens molestem en posar la pregunta en idiomes forans si el problema no és la pregunta? El problema és el que significa i a on ens porta. El problema és la decisió i les seves conseqüències.

Poden decidir qualsevol cosa, com a les quinieles. Un u, un dos o un x. I si poden decidir qualsevol cosa i llençar les nostres esperances a mar, ja posats, potser fins i tot millor deixar votar a tots els espanyols, que igual perdrem. Tampoc és que tinguin la jugada massa clara, excepte que no volen perdre ni una part del “seu” territori ni els ingressos al calaix comú procedents de Catalunya. Però gairebé que podrien tenir molt més dret a votar que unes persones que han vingut a buscar un futur, el seu, i que no estan per històries. Només pel seu profit propi, que per això han vingut, no per qüestions de supervivència d’un poble que no és el seu. I no és el seu perquè ells, cadascú dels immigrants ja tenen el seu poble propi, cultura, costums, llengua i història. Una cosa és viure en un lloc i un altre són les arrels que tenim i formen part de nosaltres mateixos, ens fan ser qui som. O que els hi preguntin als alemanys que fa 50 anys i més que viuen aquí i segueixen sent alemanys per sobre de tot, ells i els seus fills, i els seus néts. Com qualsevol altre, sigui francès, anglès, austríac o polonès. El tema de pertinença de grup ja està més que estudiada, per més que alguns pretenguin reinventar tot de nou i oblidar-se de la realitat.

Anem per feina i ens deixem de fer invents del professor Franz de Copenhaguen? A falta de Constitució de país, qui no sàpiga qui era aquest professor, no pot votar. Això i on és Picamoixons. Per dir alguna cosa.

A veure si al final haurem de parlar 200 idiomes. Que seran 199 perquè el català estarà mort.

1 COMENTARI

  1. Tienes razón al paso que vamos,éso es lo que les gustaría que el catalán estuviera muerto,tanto él idioma,como los Catalanes,

FER UN COMENTARI