“El Departament d’Interior, amb el Conseller Jordi Jané, al capdavant ha anunciat que els Mossos d’Esquadra tornaran a utilitzar pilotes de goma”. Seria un titular lògic, no creus? Què per què? Al final de l’article tu mateix et contestaràs.

L’1 de maig del 2013 va ser el dia pactat pel Parlament de Catalunya per donar per finalitzat l’ús de les pilotes de goma per part dels Mossos d’Esquadra. I sí, dic pilotes, no bales. És curiós com la prostitució del llenguatge utilitzada per alguns, vulgui transformar la percepció que es té d’una cosa, en una altra de molt diferent. Et sona igual de bé bala que pilota? Oi que no? Els detractors d’aquest instrument policial sabien molt bé el que feien usant el terme “bala”. No és fruit de la casualitat.

Les pilotes de goma van ser retirades com a instrument policial per la pressió realitzada, entre d’altres, per les associacions “Stop Bales de Goma” i “ojo con tu ojo”. I tota aquesta pressió va ser provocada pel famós cas “Ester Quintana”.

Ester Quintana va ser ferida a l’ull durant la manifestació de la vaga general del 14 de novembre del 2012. La manifestació de la tarda a Barcelona. Sí, n’hi havia vàries. La del matí va ser aquella dels sindicats on no va haver-hi disturbis. La senyora Quintana estava a la de la tarda. A la manifestació on es van cremar contenidors i es van fer barricades. On es van trencar comerços i es va amenaçar als amos que havien decidit obrir lliurement els seus establiments. Sí, la manifestació on es van cremar dos cotxes de la policia nacional i on va haver-hi 13 detencions i diversos mossos ferits.

Carrer Nàpols a les 23:00 durant la vaga general del 14N del 2012. Fotografia de Carlos Peña publicada a La Vanguardia.
Carrer Nàpols a les 23:00 durant la vaga del 14N. Fotografia de Carlos Peña publicada a La Vanguardia.

Durant la manifestació que va escollir la senyora Quintana, va haver-hi llançament d’objectes contundents contra la policia com, per exemple, coixinets disparats per tiradors que van provocar forats a diverses furgonetes dels Mossos d’Esquadra. T’imagines que faria un coixinet si en comptes d’impactar amb una furgoneta, ho fa amb un ull?

I compte, lamento molt les ferides que ha patit la senyora Quintana exercint el seu total dret a manifestar-se. Ningú hauria de passar pel que ha passat aquesta senyora. Que quedi clar. També lamento que la frase “qui no vulgui pols, que no vagi a l’era” cobri sentit sempre que hi ha ferits a les manifestacions violentes. I lamento que se n’acusés uns mossos, que els linxessin públicament com a autors de les ferides, i fins i tot, que hagin hagut d’aguantar amenaces, ells i els seus familiars, quan els mateixos magistrats van sentenciar que “no es pot determinar què exactament va impactar amb la víctima ni qui va disparar l’objecte” i, per si fos poc, afegeixen: “no ha quedat acreditat que les lesions fossin causades necessàriament, per una pilota de goma“.

Tirador i coixinets intervinguts en una manifestació. Font: Periódico Diagonal
Tirador i coixinets intervinguts en una manifestació. Font: Periódico Diagonal

Des del primer moment, els dos infermers del SEM que van atendre l’Ester Quintana van afirmar, tant en el seu informe com en el judici, que les ferides de la víctima no eren provocades per una pilota de goma. I n’havien vist moltes. Un d’ells portava fent servei des del 2001 i havia tractat moltes ferides per aquests projectils. Això sí, la lesió havia estat provocada per un objecte contundent. En això no hi havia dubte possible.

La senyora Quintana va cobrar 260.931,00 euros en un acord extrajudicial amb la Generalitat. Que no compensa la perduda d’un ull? Per descomptat que no. El cas és que aquest acord no s’ha comentat molt en els mitjans. Tampoc s’ha comentat quan el judici va absoldre els mossos acusats. Ni tampoc quan el jutge va contradir les afirmacions que les pilotes de goma eren les autores del dany produït a Ester Quintana. Segons el conseller d’interior Jordi Jané, “tot fa pensar que la lesió va ser en el marc d’una actuació policial, ordenada per comandaments”.

Llavors la meva pregunta és la següent.  Com que les pilotes de goma es van treure  pel cas Ester Quintana, una vegada que sabem que les seves ferides potser no són causades per aquests objectes, les tornaran a utilitzar els Mossos quan hi hagi grans disturbis?

La resposta és un clar i rotund “no”. Malgrat el contrasentit, ho sé. Saps que l’associació “stop bales de goma” ara tampoc vol els llançadors de foam que utilitzen els mossos? Aquests llançadors, a diferència de les pilotes de goma, porten una mira, són precisos i disparen un projectil de foam que no rebota quan impacta. Ah! I fa infinitament menys mal que una pilota de goma. Quan aquestes associacions aconsegueixin també que els hi treguin, suposo que el proper serà lluitar per desproveir-los de les seves defenses i de tot objecte amb el qual poder fer front als greus disturbis que hem hagut de veure i suportar a Barcelona.

Quan la nostra policia estigui nua davant els vàndals, quan no tinguin mitjans físics ni tècnics per fer front als disturbis i es formi el caos més absolut, llavors, només llavors, la gent dirà “per què no fan res els mossos?” I serà tard.

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI