Susana Díaz, retorn al passat… mirant al futur?

Publicada: 30/03/2017 17:43h

La presentació de Susana Díaz aquest cap de setmana ha estat un espectacle que no sé com definir-lo. He de confessar que no m’ha agradat, tota aquesta parafernàlia per anunciar la seva candidatura a la secretaria del PSOE m’ha semblat fora de lloc. Era necessari muntar un gran xou com aquest?

La presència de les “velles glòries” té algun significat? Presidents, vicepresidents, ministres i alts càrrecs la varen acompanyar en aquesta presentació. Música, discursos, ovacions a dojo sense interrupció, van ser la tònica de la trobada. Té la candidata la capacitat suficient per entomar el repte al qual s’enfronta?

Diu que el PSOE havia deixat de ser PSOE i ella pretén que torni a ser-ho. Què signifiquen les seves paraules? Va deixar de ser-ho… o simplement va iniciar una caiguda que a hores d’ara no se sap si ja ha acabat? Zapatero i la crisi el van perjudicar indubtablement, però l’aparició de C’s i, especialment, de Podem li han pres molts vots de l’esquerra.

Tot admetent que puc estar equivocat, no veig a la sultana d’Andalusia preparada per aspirar a la presidència del govern espanyol. Ni tan sols per ocupar la secretaria general del partit. Quan va haver-hi les últimes eleccions andaluses deia que no abandonaria la Junta. Què farà ara? Es mantindrà a Andalusia i serà la secretaria del PSOE, si guanya, o aspirarà a la Moncloa?

Díaz va subratllar que té «ganes de guanyar» en les eleccions, de «reconciliar-se amb la majoria social» i arribant al poder sense pactes, per diferenciar-se de les presumptes intencions de coalitzar-se amb Podem del seu principal adversari. La sultana no el va esmentar però sí que van haver crítiques velades al suposat projecte de l’exlíder quan va defensar un PSOE «autònom» i que no imiti el partit morat.

Així mateix, demana el vot “de qui no estigui ressentit”, reclamant unes primàries “netes i fraternals” que no es converteixin en una “carrera de greuges” Renoi la sultana, ara es deu recordar que va ser ella, “compixada” amb altres barons, qui va fer fora del càrrec a Pedro Sánchez. També va fer fora el PSC per no abstenir-se facilitant la presidència a Rajoy. Una gran demòcrata, si senyor.

Hi ha dues coses que em fan desconfiar de Susana Díaz. Va estudiar la carrera de dret a la Universitat de Sevilla, compatibilitzant la beca amb treballs com classes particulars i venda de productes cosmètics. Després de 10 anys va aconseguir graduar-se. Va ingressar, amb 17 anys, en les Joventuts Socialistes. Mai ha exercit la seva professió ni ha treballat fora del PSOE. Poca preparació per aspirar a la Moncloa segons el meu punt de vista.

L’altre motiu de desconfiança és la de fer sempre campanya criticant Catalunya a dojo. Ha deixat anar bestieses com que els interessos que paguen els andalusos a la Caixa, segons les seves paraules, beneficien Catalunya. Des de quan els vots dels andalusos serveixen per pagar els privilegis d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona com va dir?

Els que com ella, governen administrant recursos que no generen, donen molt poc valor a què costa aconseguir-los. Els que ho generem estem d’acord a ser solidaris però fins a un punt. No és normal que un cop fet el repartiment, tingui la seva comunitat més recursos per habitant que la meva, que és la que paga. Quants diners s’han dilapidat entre els “Eres” i els cursos senyora sultana? I amb quins fons? Amb els de la solidaritat potser?

M’esgarrifo només de pensar que pugui arribar el dia en què ella sigui la presidenta del govern espanyol. Pel bé d’Espanya confio que no arribi aquest dia. Pel que fa a Catalunya un cop aconseguida la Independència, el seu èxit o fracàs no m’afectarà en absolut.

2 COMENTARIS

  1. Els polítics ho tenen molt clar. Diuen allò que dona vots, i predicar contra Catalunya i els catalans surt rentable. Poden perdre uns vots aquí, però en poden guanyar molts més per sota l’Ebre. El principal problema al nostre país és la manca de cultura, saber valorar les promeses dels polítics, calibrant si es cert o una mentida amb fins publicitaris.

FER UN COMENTARI