El PP, l’IVA i el món de la cultura a Espanya

Publicada: 19/03/2017 12:05h

L’impost sobre el valor afegit (o IVA) és un impost indirecte que recau sobre el consum i que va a càrrec del consumidor final. El seu nom prové del fet de recaure sobre el valor afegit, que és aquell valor incorporat  per cada empresa o professional en el procés de producció i venda. És un impost general, ja que s’exigeix igualment sobre totes les fases del procés productiu. Existeixen els tipus següents:

  • Tipus general: 21%. És el tipus que s’aplica per defecte quan no resulta aplicable cap dels altres tipus.
  • Tipus reduït: 10%. Aplicat bàsicament a alguns productes alimentaris, sanitaris, transport de viatgers, la majoria de serveis d’hostaleria i la construcció de nous habitatges.
  • Tipus superreduït: 4%. S’aplica a articles de primera necessitat, com les verdures, la llet, el pa, la fruita, llibres, diaris (i anàlegs) i especialitats farmacèutiques.

Entre els serveis de primera necessitat, no inclòs, en trobem un que crida molt l’atenció: Els serveis de les empreses funeràries. Aquest és un servei que tothom utilitzarà i afectarà tant a rics com a pobres. Els costos són elevats i es produeixen en moments de molta angoixa per part de les famílies. És just carregar un 21% d’IVA per aquest concepte?

Trobem més incongruències: Les compravendes d’objectes d’art suporten el 21% però la importació d’objectes d’art, antiguitats i articles de col·lecció només el 4%. Els importadors són gent necessitada? Són articles de primera necessitat?

Ara, però, voldria parlar de l’IVA corresponen a la cultura. Aquesta avarca el coneixement de l’art, la moral, els costums i hàbits adquirits pel ser humà. Inclou idees, comportament, símbols i pràctiques socials. Podríem dir-ne patrimoni social de la humanitat.

Doncs bé, el govern del PP, molt compromès amb la cultura, ha decidit donar-li un cop de mà. Cal no oblidar Rajoy, la seva “cultura del Marca”, el seu anglès i l’educació que mostra quan un periodista li pregunta en aquest idioma, ell passa el testimoni a un altre, de parla castellana, obviant despectivament el britànic.

Però sí, el govern Rajoy ha entès el clam del poble respecte a l’IVA cultural i ha rebaixat del 21% al 10% el de les “corrides de Toros”. Qualsevol altre espectacle com ara, dansa, òpera, teatre, concerts, poesia, cinema, sarsuela… Aquests no deu considerar-los imprescindibles dins el món cultural. És simple, si no agrada al govern… No agrada als espanyols.

I s’ha d’entendre que l’enfrontament, jugant-se la vida davant el toro, no és un maltractament animal, és el súmmum de la valentia i gallardia d’un individu que, després de torejar i clavar banderilles al toro, posarà fi a la seva vida per a delit de la concurrència i afició.

El ministre portaveu quan li han preguntat sobre com protegirà el Govern els espectacles taurins després de la sentència del Tribunal Constitucional, ha respost que ja ho estan fent i ha posat l’exemple d’alguns ajuntaments que volien fer una consulta popular per prohibir-los i l’Estat no els ha donat l’autorització. “Fins aquí arriba la por malaltissa a les urnes”.

És aquest el model cultural que volem per al nostre país?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI