Carta oberta a Patxi López

Publicada: 06/03/2017 21:47h

T’ho diré de bon principi: m’has decebut. Vaig celebrar, temps enrere, que arribessis a ser lehendakari del País Basc. No ho tenies fàcil, la teva no era la formació més votada però vas saber jugar les teves cartes i negociar (cosa estranya últimament a l’estat espanyol) i la percepció des de Catalunya és que te’n vas sortir relativament bé.

Vas presidir el Congrés de Diputats en un moment delicat i la teva actuació em va semblar coherent en aquells moments. El posicionament monolític del PP i la no entesa de Sánchez i Iglesias així com el posterior acord del PSOE amb C’s, va malmetre una ocasió per foragitar Rajoy i el seu partit immobilista. El resultat, com recordaràs, va ser tornar a les urnes.

El teu partit ho està passant malament, us vàreu carregar Sánchez i “regalar” la presidència a Rajoy. No sé si considerar-te un baró més del partit però entre tots l’heu dut a una situació rocambolesca. La junta que el presideix no té clar que ha de fer -a excepció de fotre a PSC- ni quan ha de convocar eleccions per escollir el vostre nou líder.

Tu t’has proposat com a candidat, Pedro Sánchez vol recuperar la secretaria general i tots esteu pendents de la baronessa d’Andalusia que, a hores d’ara, no s’ha pronunciat però que tothom sap que ho farà i compta amb moltes adhesions de la baronia socialista. Total sou tres candidats. Signada la pau amb el PSC, aquest també podrà votar un candidat.

I ara és quan arriba la meva decepció. Els tres sabeu que criticar Catalunya us garanteix vots a la resta de l’estat. També sabeu que el principat està castigat i menyspreat, però no us atreviu a denunciar-ho no fos cas que donéssiu senyals de feblesa intentant solucionar l’encaix català dins d’Espanya. De moment no reconeixeu Catalunya com a nació. El que es va dir a Granada és l’inici del vostre full de ruta, no hi ha cap altra alternativa.

Però si estic decebut i emprenyat amb tu ha estat per les teves últimes declaracions. Quin disgust et produeix el procés català? Què significa per tu dinamitar el sistema democràtic? Has fet una crida per aturar “aquesta bogeria”. Acuses l’independentisme català de “fracturar en dos” la societat catalana. Aportes en el teu programa alguna mena de solució?

No vols la independència de Catalunya, vols mantenir l’estato quo. Et diré, per si ho has oblidat, que Espanya funciona a tres velocitats. Les comunitats forals amb el seu concert econòmic i la resta que, a la vegada, es divideixen en dos, les que penquen i subvencionen a altres i les que en viuen de les subvencions. En diuen, eufemísticament, solidaritat, que significa que les receptores disposen de més recursos per habitant que les que produeixen.

Ho tens molt clar Patxi, vosaltres viviu de conya amb el vostre concert, t’importa un rave que Catalunya sigui maltractada per l’estat, si no fos així, entendria que no volguessis la nostra independència però, al mateix temps, desitjaria la teva comprensió i un compromís, teu i del partit, per tal de resoldre la qüestió.

Fent només critica, que és el que tu fas, no se solucionen els problemes. Dius que la societat catalana està dividida en dos. Et recordo que vas ser elegit lehendakari per 38 vots d’un total de 75. És a dir, per la meitat més un. Vas entendre que la societat basca estava dividida? La teva actitud la podia esperar de molts polítics però no de tu. Sincerament m’has decebut.

FER UN COMENTARI