Avui, 28 de gener, una marxa de pagesos del país, es concentra a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona per reclamar l’atenció de part del govern i defensar aquest sector tan fonamental.

Parlem amb en Joan Tatjé, coordinador de la Unió de Pagesos.

marxa de tractors 2
Font: Nicolás Martín

Per què us manifesteu avui?

Ens manifestem per fer un clam per la dignitat pagesa, cada cop som menys. Estem al voltant de l’1% de la població activa i necessitem fer un crit a la societat en general i a l’administració, que els pagesos existim, que un país sense pagesos seria molt diferent. Fer un reclam d’atenció en general, a la societat, perquè quan vingui a pagès ens respecti, reconegui la nostra feina, compri productes de proximitat, respecti els nostres conreus…

A l’administració, que faci el favor de reunir-se amb la Unió de Pagesos, sindicat que ha guanyat les eleccions sindicals amb un 70% dels vots, per pactar i negociar la política agrària en general i els problemes que tenim a la pagesia.

Encara no us heu reunit amb l’administració?

Poc. Les reunions són molt escasses i van molt a la seva [l’administració], hi ha queixes en general que no s’avenen a les nostres peticions.

En tema pressupostos sabem que, de diners n’hi ha pocs, si es negocien, s’acorden i es fan taules de concertació es poden arribar a acords sobre les coses prioritàries, però ara van a la seva i aquesta marxa es un toc d’atenció a la conselleria.

N’hi haurà d’haver, de reunions, tot i que jo, personalment, no ho sé, ja que no estic a la [comissió] permanent.

marxa de tractors 3
Font: Nicolás Martín

Quines són les principals preocupacions de la pagesia catalana en general, ens les podríeu enumerar?

Sí, n’hi ha moltes. Jo vinc de la Catalunya central però, els problemes, són generals a tota Catalunya. Molts dels problemes s’han de gestionar millor, regular i fer una nova llei de caça, gestionar la fauna salvatge, tot el tema de plans de millora, el relleu generacional, els joves pagesos, modernitzar explotacions…

És necessari el suport al respecte i fer i permetre que es regeneri el camp, ja que això beneficaria el camp i no es perdrien actius, el tema de preus, tribunals de competències, estar a l’aguait per evitar el dumping, reclam de preus sota el cost de mercat, temes respecte el sòl agrari per no fer i convertir terreny agrícola en polígons industrials… I una llei del sòl agrari i sobretot, respecte al nostre camp.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI