El gos no té la culpa

Publicada: 29/01/2017 15:41h

No amic, no. Ell no té la culpa. Cap culpa. De formar part de la vida d’un humà. Que aquest, el tracti com un objecte més de la seva àmplia col·lecció de pertinences. No té la culpa que, l’home, per la seva mera condició de primat amb un plus de raciocini, es cregui superior a ell. És com la frase aquella que deia: “l’humà és l’únic mico que pot dibuixar-se. D’acord, però també és l’únic que li dóna valor a fer-ho”.

Creu-me, ell no té la culpa. El teu gos no té la culpa que tu, porc com el que més (i em perdonarà l’animal), emparat sota l’anonimat algunes vegades, i d’altres, escudat sota una cara més dura que el ciment, no recullis les deposicions de la teva mascota. Passarem per alt el fet que no hagis volgut, o no hagis pogut ensenyar-li a realitzar les seves necessitats en un lloc adequat. D’acord. Però quan el teu gos es caga al bell mig del carrer i segueixes amb la teva marxa, prèvia mirada a banda i banda, per cerciorar-te que ningú ha vist la teva nul·la predisposició a netejar-ho, què hauríem de fer amb tu? Digues. Obligar-te a recollir-ho? Multar-te? Fer punteria al teu clatell amb allò que has oblidat recollir?

No, ell no té la culpa. L’estupidesa és cosa teva. De debò, no has de fer partícip al gos d’ella. Ni al gos ni a ningú, però a la teva mascota molt menys. Els cànons de bellesa són un invent dels humans. Ja practiquem tot tipus de sacrificis o de retocs, anomenats també operacions estètiques, per acostar-nos a aquests cànons. No ho fem amb els gossos. I si, per algun motiu que no aconsegueixo entendre, necessites mesurar la bellesa del teu animal… ni se t’ocorri mutilar-lo per arribar a aquesta fi. Quina mena de psicòpata li talla les orelles a un gos, al·legant que així és més bonic? Davant de quin malalt mental ens trobem? Quin sàdic li talla la cua a la seva mascota, per, simplement dir que s’acosta al cànon de bellesa establert?

El teu gos no té la culpa. Ni la més mínima. Deixa al teu gos tranquil amb les competicions. L’Agility està bé perquè treballi la intel·ligència, sí. Perquè faci exercici, també. Per aprendre ordres, perfecte. Però és simplement això, una diversió per a ell i per a tu. Obviarem que portar-lo a caminar o córrer fins a cansar-lo, resulta un gran esforç per a tu. Obviarem també, que es dedueix la teva vagància. Així que per favor, ell no té la culpa de la teva obsessió per competir. Deixa que l’Agility sigui una experiència divertida. I t’ho diu un que té un Border Collie. Vols fer CaniCross? Genial. Emporta-te’l a córrer. Per què competir? Perquè saps, que en una carrera de 10 km, les teves marques personals no t’arriben per guanyar res més que les gràcies? Perquè has trobat l’únic lloc on potser, amb els teus temps mediocres pots arribar a guanyar alguna cosa? Deixa al teu gos tranquil. Ell no té la culpa de la teva incapacitat.

Ell no té la culpa. No ha decidit ser d’aquesta raça. Justament aquesta que està de moda. No té la culpa que tu, gregari com el que més, t’hagis preocupat únicament d’adquirir “allò cool” del moment. Com si es tractés d’unes sabatilles. No t’has preocupat de conèixer el caràcter, necessitats, habilitats i cures d’aquesta raça. Has volgut “alguna cosa” que es porta, per ser un més que ho té. Un idiota. Amb totes les lletres. I un infeliç, el gos dic, de tu ha quedat sobradament clar.

El gos no té la culpa. Ni et passi pel cap pensar-ho. Tu ets el que vas confondre l’amor cap als teus fills, amb regalar les seves exigències. Només tu tens la culpa de pensar que t’estimarien més si complies els seus anhels. El gos era sota un arbre de nadal a l’hivern, i en un lloc desconegut, perdut i abandonat a l’estiu. Perquè molestava per marxar de vacances. Perquè el teu regal perfecte nadalenc va ser avorrit pels teus fills. Perquè el van tractar com una més de les seves joguines. Perquè la novetat va ser divertida, fins que van desitjar una altra cosa.

Ell no té la culpa. La culpa és només teva. Nostra. Per no ser conscients de la sort que tenim. Permet-me, per acabar, amb una frase de l’humorista americà Corey Ford, que diu:

Degudament entrenat, l’home pot arribar a ser el millor amic del gos.

FER UN COMENTARI