Carta a Soraya Sáenz de Santamaría

Publicada: 25/01/2017 19:20h

Malaurada sotspresidenta del govern espanyol. Vostè és llicenciada en dret i forma part de la nòmina d’advocats de l’estat, un col·lectiu molt gran que de vegades em planteja el dubte de si són necessaris tants lletrats dedicats a la política. En veure que aquesta s’ha polititzat començo a entendre la situació.

El que queda molt clar és que no és el mateix llicenciar-se en dret que en història. I aquí és on demostra un cert desconeixement de la mateixa o… que disposa d’assessors que, per manca de coneixements o deliberadament, col·laboren a tergiversar la historia o a interpretar-la a conveniència del PP.

Per desqualificar, un cop més, el govern català i atacar-lo per voler fer un referèndum ha caigut en el parany de la reinterpretació històrica. En complir-se el cinquè centenari de la mort de Ferran d’Aragó -anomenat el catòlic- vostè ha manifestat que aquell rei “havia somiat” Espanya i va fundar una nació, una i indivisible?

Vostè sap o hauria de saber que això és del tot fals. Diu també que el pacte entre les dues corones que, segons la seva versió, van fundar la nació espanyola, va ser “un pacte entre iguals, que va mantenir el caràcter propi i diferenciat entre els dos regnes” Això que diu del caràcter propi i diferenciat, fa temps que es va acabar, primer amb Felip IV i de forma definitiva amb Felip V i la guerra de successió l’any 1714.

I si haguéssim de creure la seva inversemblant versió jo, amb tots els respectes li diria que la ben errat. Si com diu va ser un pacte entre iguals vostè, que és llicenciada en dret, ha de saber que un pacte es pot revocar, modificar o anul·lar. Els pactes entre iguals són reversibles. Segons diu, reconeix l’existència de dos subjectes polítics i jo no els veig per enlloc.

Si dues persones, voluntàriament i lliurement, decideixen casar-se no hi tinc res a dir, ara bé, només cal una d’elles per sol·licitar el divorci encara que l’altra no hi estigui d’acord. Segons la seva versió, Catalunya, que formava part de la corona Catalana-Aragonesa, té tot el dret a demanar el divorci de l’antic regne de Castella -ara Espanya- I si no és així, faci el favor de no modificar la història a conveniència i sempre contra Catalunya.

I Soraya, una última cosa, la pantomima de “l’operació diàleg” no se la creu ningú, ni vostè ni el PP tenen intenció d’arribar a acords amb Catalunya. És una operació de màrqueting de cara la galeria per poder dir que és la Generalitat la que es nega a negociar. D’aquesta manera allarguen la mà dreta fent veure una cosa mentre l’esquerra va tirant endavant querelles per la via judicial.

Aquí sí que es justifica la seva tasca com a llicenciada en dret, però en les qüestions d’història val més que ho deixi córrer. És un consell.

FER UN COMENTARI