Segons anunciat pel portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, els socialistes no tenen cap intenció de bloquejar el procés de renovació del Tribunal Constitucional. Per tant, els socialistes buscaran un acord amb el PP per l’elecció al Senat dels quatre magistrats, inclòs el president i el vicepresident.

Jiménez ha explicat que el PSOE té voluntat de diàleg amb el PP “per responsabilitat”, ja que només l’acord entre els dos partits permetrà que, al Ple del Senat, s’assoleixi la majoria de 3/5 necessària per poder elegir els nous magistrats.

Atès que en el procés poden participar els parlaments autonòmics, que tenen la possibilitat d’enviar propostes fins al proper 13 de gener, Jiménez ha destacat que aquestes propostes seran la base de la negociació. “Caldrà veure a quin acord s’arriba per garantir que es renova des de la proposta que ve dels parlaments autonòmics”, ha dit.

Els quatre càrrecs que s’han de renovar van ser triats en 2010, amb tres anys de retard a causa del desacord entre PP i PSOE sobretot pel que fa al nomenament d’Enrique López, pretesa pel PP i rebutjada pel PSOE. Finalment, López fou descartat per la Mesa del Senat (que aleshores podia comptar amb una majoria socialista) per no haver acreditat els necessaris 15 anys d’experiència professional. En lloc de López fou nomenat Francisco Pérez dels Cobos, també proposat pel PP i actualment president del Tribunal Constitucional. També el seu nomenament no fou exempt de polèmiques per la seva afiliació al PP en el moment de la designació.

FER UN COMENTARI