Després de sis mesos de negociacions, Junts pel Sí i la CUP han assolit un acord sobre la principal llei de desconnexió, l’anomenada llei de transitorietat jurídica que permetrà la convocatòria del referèndum i assegurarà, en cas de victòria del sí, la “màxima seguretat jurídica” en la transició a la República, evitant que hi hagi un buit legal en el pas d’una legalitat a l’altra.
A més del preàmbul, la llei està formada per 9 epígrafs: disposicions generals, nacionalitat i territori, la successió d’ordenaments i administracions, els drets i els deures, el sistema institucional, el poder judicial i l’administració de la justícia, les finances, el referèndum d’independència, el procés constituent i les disposicions finals i d’inaplicació.
En particular, l’article 1 del text preveu que “Catalunya es constitueix en una República de dret, democràcia i social”. En canvi, encara queda per concretar l’epígraf de la llei que “dota i habilita les institucions públiques catalanes de les eines per a l’exercici del dret a l’autodeterminació”, per tal d’incorporar “el major nombre de forces polítiques en la preparació i convocatòria d’un referèndum”.
Les dues formacions no han donat ulteriors detalls sobre el contingut de la llei per evitar qualsevol actuació del govern espanyol.

FER UN COMENTARI