Aquest vespre a dos quarts de vuit, a la sala d’actes del Centre de Lectura de Reus, l’advocat i polític Pau Miserachs, president del Grup d’Estudis Polítics, presentarà els seus darrers llibres, “La democràcia captiva” i “L’Estat contra la democràcia”, una anàlisi dels dèficits del sistema i la cursa del procés.

La Democràcia captiva

El llibre La democràcia captiva és el quart de contingut polític que ha publicat l’autor en els darrers tres anys. Recull les seves reflexions diàries en forma de 160 articles escrits des de l’octubre del 2015 quan es va constituir el Parlament de Catalunya sorgit de les darreres eleccions el 26 de setembre passat fins a començaments d’aquest estiu. “És la memòria històrica necessària per analitzar el que està passant i treure’n conclusions” diu l’autor, amb la voluntat de “no arribar al no-res”.

El llibre aborda totes les qüestions d’actualitat política, però també econòmica, social i de defensa dels valors i dels drets humans. Conté tanmateix un llarg prefaci titulat “És possible una altra política?” on Pau Miserachs fa una valenta i detallada vivisecció de la seva trajectòria professional i política. Immergit en la reflexió des de les trinxeres del pensament, aquest advocat i polític denuncia els dèficits de la política interna dels partits, el tribalisme intern, la manca de democràcia interna a l’hora de prendre les grans decisions i escollir candidats per fer llistes electorals tancades, el caudillisme, el clientelisme i la falsa lleialtat de molts afiliats a la cerca d’un càrrec públic. Miserachs es reivindica com a republicà independent i explica de quina manera excloent operaven les cúpules i clans interns dels partits de la transició.

L’autor atribueix l’abstenció i la deserció electoral a “quan no es veu clara l’evolució del pensament polític i les propostes dels partits” i sobre el govern Rajoy adverteix que “correm el risc, si seguim permetent el govern del Partit Popular, de transformar l’Estat espanyol en una dictadura dels mercats i els grans interessos”. En definitiva, anem cap a “una democràcia captiva dels interessos conservadors, els mercats i els compromisos internacionals del govern conservador del PP”.

Quant al procés, Miserachs considera un error la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014: “L’únic error del Parlament fou no acordar convocar un referèndum d’autodeterminació d’acord amb el dret supranacional de les Nacions Unides, convidant observadors internacionals per obtenir legitimitat internacional. Una manifestació o acte festiu en què es convertí el 9N, en lloc d’un referèndum oficialment convocat, no era cap guia ni solució”. Defensa que oposar-se al referèndum seria una il·legalitat.

L’Estat contra la democràcia

El dietari intitulat L’Estat contra la democràcia, publicat l’any passat, s’inicia amb un article del 12 de juliol de 2012 en què Pau Miserachs es pregunta cap on va la democràcia i dóna la resposta quan desgrana l’evolució d’un procés de la independència de Catalunya que culmina amb el darrer escrit, del dia 30 d’octubre de 2015. Aquesta compilació dels articles que Miserachs publica, gairebé a diari, en el seu bloc, indueix a reflexionar sobre les contínues traves que la llei espanyola posa a la llibertat de Catalunya. I per tant, porta a la reflexió sobre la necessitat de “desintoxicar-se de la dictadura de la llei”.

Però L’Estat contra la democràcia no és només això. També fa autocrítica, en tant que l’obra es posiciona clarament en favor de la independència, i posa el dit a la nafra en actituds personals i polítiques dels implicats en l’anomenat procés, siguin del color que siguin.

La visió crítica de Pau Miserachs repassa, en 637 pàgines, temes com les multitudinàries manifestacions dels darrers 11 de setembre, l’abdicació del rei Joan Carles i l’actitud del seu successor, Felip VIè, davant el procés català; els despropòsits del govern del PP, la manca d’unitat de les formacions proindependència, el 9N, o les eleccions del 27-S i les reaccions posteriors.

FER UN COMENTARI