Orciny Press torna a editar “Procés de contradicció suficient” de Manuel de Pedrolo

Publicada: 02/11/2016 14:37h | Actualitzada: 16:30h
L'escriptor Manuel de Pedrolo. Font: www.nuvol.com

Quaranta anys després de la seva primera aparició, Orciny Press recupera una de les obres majors de Manuel de Pedrolo, “Procés de contradicció suficient”, novel·la guanyadora del Premi Crítica Serra d’Or 1977 i, en aquesta circumstància, prologada per Antoni Munné-Jordà.

L’autor

Manuel de Pedrolo (1918-1990) va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Tot i destacar com a novel·lista, li interessaven tots el gèneres (poesia, teatre, assaig, traducció, periodisme…), ja que considerava que tots li servien per explicar el seu pensament, caracteritzat pel compromís amb la llibertat del seu poble i la justícia social; així com per retratar una societat que considerava complexa i reprimida —políticament, sexualment, socialment—. Malgrat la censura imperant a l’època, la seva extensa producció va ser mereixedora de 23 premis literaris, entre els quals destaca el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes amb què va ser distingit el 1979.

pedrolo-proces_contradiccio“Procés de contradicció suficient” és una de les obres majors de Manuel de Pedrolo, emmarcada dintre d’un cicle de novel·les sobre els mites ancestrals que es completa amb Crucifeminació i Múltiples notícies de l’Edèn, i que ens presenta una versió diferent a la que estem acostumats de la figura del Diable. Hi trobem el Pedrolo més erudit, que ens submergeix en la tradició de religions antigues, mites perduts, cosmologies esotèriques i llegendes de civilitzacions desaparegudes. El protagonista es trobarà enmig d’un entorn on les lleis del temps i de l’espai es deslliguen de la realitat, i ens acompanyarà en una reflexió sobre l’eterna dualitat home-dona, bé-mal i àngel-dimoni. Tot just es compleixen quaranta anys de la publicació per primera vegada d’aquesta novel·la, que continua tan vigent com el primer dia.

La trama

El pintor Enric Germa es dirigeix a la ciutat de Garum per vendre les seves obres. Pel camí, però, comença a trobar-se amb uns personatges enigmàtics que el faran veure que potser hi ha unes altres realitats. Un cop allà, tot esdevé encara més estrany quan descobreix que dues forces oposades se’l disputen al mateix temps que li ofereixen diferents temptacions: riqueses, glòria, immortalitat… i amor.

FER UN COMENTARI