Els Mossos d’Esquadra, vista la poca entesa amb l’executiu, han dit prou i anuncien manifestacions com les viscudes fa uns anys quan centenars d’agents es van manifestar davant de la comissaria de Les Corts, amb Felip Puig al seu interior, i posteriorment van tallar la Diagonal. I no un dia qualsevol, sinó un divendres a la tarda.

A les xarxes socials molts són els missatges que advertien sobre el tracte que el govern, pressionat per la CUP, estava oferint a la policia catalana. Missatges que plasmaven l’evident deixadesa i desídia en les relacions que el govern té vers els servidors públics.

Recordem que el cos dels Mossos d’Esquadra, en un estudi fet pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), és la segona institució més ben valorada pels ciutadans, superada únicament per les universitats. Això dóna una idea que, tot i la mala premsa que grups afins i propers a la CUP pretenen donar a les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació, la policia catalana segueix gaudint de la confiança de la ciutadania.

Són diversos els punts que han fet vessar el got. Entre ells, figuren les queixes perquè el govern ha donat negativa a fixar un calendari per a la devolució de les pagues extres suprimides a tots els funcionaris el 2013 i 2014. El sindicat SME denuncia en un comunicat que “hi ha diners per crear noves estructures” i “apujar el sou als consellers”, però no per retornar els diners als funcionaris. El comunicat fa clara al·lusió a la queixa del PSC a mitjans de mes, on es denunciava que els consellers del Govern cobrarien 6.000 euros més anualment amb dues pagues extres.

Un altre dels punts del comunicat és que els agents amb horaris de 12 hores seguides de treball, van veure suprimits el seu dret a dieta amb la crisi i encara no ha estat recuperat. Retallada del 5% del seu sou, mantenint-se encara vigent la mesura. Congelació del salari durant 5 anys seguits. I tot això sumat a la manca d’efectius i a les constants negatives del govern a treure dels pressupostos una partida per noves places de Mossos d’Esquadra.

El sindicat SAP ha denunciat aquest greu problema que pateix el cos, on hi ha sectors on només pot sortir un cotxe patrulla a donar resposta als requeriments, amb la clara inseguretat que això comporta.

A mitjans d’octubre, els policies francesos es van manifestar pels Camps Elisis. Alguns de paisà, però d’altres d’uniformats i armats. Les manifestacions es van fer extensives a les principals ciutats franceses, arribant algunes al miler de participants. El motiu va ser denunciar la manca d’efectius, mitjans i armament dels que disposen. L’espurna que va fer esclatar una relació ja bastant caldejada, va venir arran de la brutal agressió que van rebre dos agents, un d’ells de 28 anys encara en coma.

En un primer moment, el director general de la Policia, Jean-Marc Falcone, va amenaçar d’obrir expedients disciplinaris, però es va desdir una vegada que el mateix François Hollande va oferir “una resposta immediata” a les reivindicacions i després d’elogiar la feina policial.

Esperem que el govern escolti a la seva policia. Perquè necessitar dos vots dels antisistema de la CUP, no pot ser de cap de les maneres, motiu per deixar de banda un col·lectiu de 17.000 professionals, que serveixen a 7 milions de persones. Incloses la CUP.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI