Monarquia o… República?

Publicada: 22/11/2016 10:55h

Aquesta seria una bona pregunta. Dic seria, perquè a hores d’ara ningú m’ho ha preguntat i si es tracta d’Espanya, ningú m’ho preguntarà, almenys de forma diguem-ne oficial.

Després de dues dècades, ara s’ha fet públic una entrevista a qui va ser el president de la transició, Adolfo Suárez, en la que aquest declarava (segons ens diuen, a micròfon tancat) que en aquell moment la majoria dels caps de Govern estrangers li “demanaven” consultar la ciutadania sobre monarquia o república. Suárez va admetre a l’entrevistadora, Victòria Prego, que els sondejos que encarregava vaticinaven que la Corona hi sortiria perdent.

Era Felipe González el que els estava demanant als altres que ho demanessin, confessava Suárez, respecte a les peticions dels líders estrangers per fer la consulta. La solució va ser “ficar” el Rei en la llei de la Reforma Política de 1977. “Llavors jo vaig posar la paraula Rei, la paraula Monarquia en la llei… i així vaig dir que ja havia sigut sotmès a referèndum”.

Han passat 39 anys d’aquella llei i 21 de l’entrevista. Tinc els meus dubtes raonables quant a la veracitat del que es diu. Suárez va morir el 2014 i en l’època que, suposadament, s’havia de fer la consulta, aquesta dubto que s’hagués pogut fer. Cal no oblidar que les Corts eren franquistes, que tot l’aparell de l’estat també ho era i no crec que l’exercit ho hagués permès. Joan Carles va ser rei per voluntat de Franco i dubto que Suárez se l’hagués jugat.

També tinc molts dubtes sobre Felipe González. Ha canviat massa cops de discurs, no crec que tingués, aleshores, tants líders estrangers disposats a pressionar Suárez seguint les seves recomanacions. Isidoro, com se l’anomenava llavors, va renunciar als referèndums que exigia a Suresnes en 1974. També va renunciar al marxisme i deia NO a l’OTAN fins que va provocar un referèndum, aquest sí, per seguir en l’Organització Atlàntica.

El que si crec és que Suárez va fer el que va poder, el que li van permetre o li van imposar. Va tenir “bemols” per legalitzar el PC de Santiago Carrillo. Crear el Consell General Basc i La Generalitat de Catalunya provisional amb el retorn de Tarradellas. També va demostrar tenir-los ben posats davant Tejero el 23-F. Després d’aquella data el seu estel va declinar i, casualitat o no, es va iniciar la recentralització de l’estat, la LOAPA, el cafè per a tothom…

Suárez en la llei de la reforma política, de mutu propi o aconsellat per Fernández Miranda, president de les Corts, va introduir el rei i la paraula monarquia i, com que era la voluntat del dictador, les Corts franquistes van aprovar la llei. Aquesta va ser sotmesa a referèndum i, per tant, té una part de raó quan deia que la monarquia havia estat sotmesa a consulta i l’havia superat. Aleshores Felipe González, va canviar república per monarquia parlamentaria, quan es va iniciar el redactat de la Constitució.

Sempre he cregut que Suárez, tot i venir del franquisme, va intentar que Espanya s’apropés, mitjançant la democràcia, als països de l’entorn europeu. Ho va aconseguir relativament i penso que, si a hores d’ara aixequés el cap, no li agradaria la situació actual del país.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI