La nova Gramàtica catalana de l’IEC serà més oberta a la realitat lingüística

Publicada: 14/11/2016 12:31h | Actualitzada: 13:41h
Vicent Pitarch, filòleg i membre de la Secció Filològica de l'IEC. Font: ACN

El 23 de novembre vinent arribarà a les llibreries la primera Gramàtica institucional de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Segons ha explicat Vicenç Pitarch, membre de la Secció Filològica i de la Comissió de Gramàtica de l’IEC, fins ara l’obra de referència normativa havia estat la ‘Gramàtica catalana’ de Pompeu Fabra, publicada per l’IEC el 1918, i ara el nou tractat recull una gramàtica amatent a les noves realitats lingüístiques. Durant anys s’han sancionat com a incorrectes castellanismes, barbarismes o gal·licisme que, en canvi, autors prestigiosos havien utilitzat. Ara bé, “la nova Gramàtica és molt més oberta a la realitat lingüística”, ha dit.

Es tracta d’un document que esdevé una “foto fixa” de la gramàtica del català actual, que s’anirà difonent i adaptant amb versions per “popularitzar-la” i acostar-la al “gran públic”. La Gramàtica presenta la norma a partir de la descripció actualitzada del català i dels seus usos i varietats territorials, i en subratlla els trets compartits.

Pitarch es mostra convençut que la societat catalanoparlant assumirà els canvis “molt ràpidament” i fa una crida a incorporar uns canvis que entenen com a “raonats”. “Si, malgrat tot, al cap de quatre anys alguns d’aquests aspectes queden pel camí, automàticament es tornaran a retocar”, ha explicat.

FER UN COMENTARI