Cansat dels “manters”

Publicada: 30/11/2016 07:44h

Has caminat per Barcelona aquest estiu? Has anat per la zona del Maremàgnum? Pel passeig de Borbó potser? Has passejat per les Rambles? I per plaça Catalunya? Llavors amic meu, saps de què t’estic parlant.

A la primavera, els manters a Barcelona eren ni més ni menys que uns 400. Si et semblen molts, he de dir-te, i agafa’t fort, que en plena canícula han arribat al miler. Sí, com ho sents. Mil senyors que realitzen vendes il·legals al carrer, d’objectes il·legals, d’origen il·legal. Crec que ha quedat cristal·linament clar que el que fan és il·legal. Doncs es veu que aquesta transparència no la va arribar a percebre la senyora Colau.

Vista la permissivitat de l’alcaldessa de Barcelona, tristament coneguda ja pel seu “vull i no puc” i a la qual el títol d’alcaldessa li ve immensament gran, hem pogut veure com s’han multiplicat aquests senyors abillats amb sacs i imitacions de tot tipus.

Recordem, per a aquells mancats de memòria, que la senyora Colau, abans de ser alcaldessa, era una activista, criticadora del poder establert, a la qual van fer fora de la PAH perquè començaven a veure-li el llautó (que això poca gent ho sap). Una recriminadora nata del govern de Trias i un estendard amb cames del populisme més bàsic. Doncs a aquesta senyora li ha colpejat la realitat aquest estiu.

Incapaç de gestionar l’allau de manters que han envaït les principals zones de Barcelona, la seva solució ha estat digna d’esmentar. Ha hipotecat patrulles de seguretat ciutadana, Unitats de Suport Policial –aquestes que va dir que anava a eliminar fins que s’ha adonat dels necessaris que són– i de paisà. Això només de Guàrdia Urbana; i com que no li eren suficients per al seu propòsit, també ha necessitat Mossos d’Esquadra: unitats de seguretat ciutadana, d’ARRO i de Brigada Mòbil. Et semblen molts? Doncs encara ha necessitat algunes patrulles de la Policia Portuària.

I tot això per què, et preguntaràs? Volia detenir-los a tots? Fer una macro-operació? Tant de bo. La seva gran idea ha estat deixar en punts estàtics, repartits per tot Barcelona i durant tot el dia, les desenes d’agents citats. Així, quan els manters haguessin volgut posar les seves paradetes, hi haurien trobat presència policial i els hauria sigut impossible. Què et sembla? Em sorprendria si tal ostentació de tàctica i de gestió de recursos no s’estudiés a partir d’ara a primer de ciències polítiques.

No oblidem que aquests senyors, a més de realitzar una activitat il·legal, en un país que no és el seu i en el qual resideixen molts de forma il·legal, reaccionen amb violència. Ho hem pogut veure en els disturbis de Salou arran que un senegalès es tirés pel balcó fugint dels mossos. O amb l’agressió per part d’un manter a un agent de la Guàrdia Urbana al maig.

 manters-urbana

Trist ja no és la incapacitat de gestionar el problema. Trist és veure totes les organitzacions, associacions, agrupacions i plataformes a les quals els sembla bé aquesta situació, i que fins i tot volen culpar la Guàrdia Urbana dels casos on els manters han estat violents. Digna d’admirar la imaginació i la capacitat fantasiosa de donar la volta a la truita segons convingui. Però més dignes d’admirar són les propostes –juro que són de veritat– per donar-los treball legal, de pescadors o contacontes. Qui dóna més?

Se m’oblida una coseta… Saps que tenen un sindicat? Sí, jo també vaig riure al principi, però no és cap broma. Tenen un sindicat on s’agrupen i amb tota la cara del món s’afilien i manifesten sense cap pudor, que el que fan és il·legal, però que els deixin fer. I com no, si no estàs de la seva part, ets un racista.

Esperem que la senyora Colau trobi una solució. Té poc més de mig any per a delectar-nos amb la seva imaginació i els seus dots per afrontar conflictes. Estarem expectants. I per acabar, em permetràs citar Arturo Pérez Reverte quan diu allò de: “Pitjor que la maldat i l’estupidesa és la covardia”

Malauradament, hi ha alguns elegits que tenen en el seu poder les tres.

FER UN COMENTARI