El vicepresident del Govern de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha denunciat que el govern espanyol del PP ha ocultat els objectius de dèficit del 2017 a fi de pressionar políticament el PSOE perquè afavoreixi la investidura de Mariano Rajoy, retenint dades pressupostàries indispensables perquè les comunitats autonòmiques poguessin elaborar els seus comptes.

En ocasió d’una entrevista a El Matí de TV3, Junqueras ha explicat que les comunitats autonòmiques encara desconeixen dades com el marge de dèficit i la liquidació de l’any passat, i això els impedeix elaborar els seus comptes. El republicà ha explicat que el ministre Montoro va convocar l’últim Consell de Política Fiscal i Financera el mateix dia que acabava l’anterior legislatura per evitar que el Congrés ratifiqués unes dades que els hagués permès elaborar els comptes del 2017.

Junqueras també ha explicat que, des de les eleccions del passat 26 de juny, dirigents del PP s’han negat reiteradament a transmetre aquestes dades “fins que el PSOE cedís”, dificultant i posant sota pressió, en particular, algunes comunitats governades pels socialistes. Segons Junqueras, aquest seria el motiu que ha portat a “circumstàncies aparentment sorprenents com el fet que el president del PSPV, Ximo Puig, hagi contribuït a fer caure Pedro Sánchez, quan sembla evident que les seves bases eren molt partidàries de Sánchez”.

Pel que fa a l’aprovació dels pressupostos del 2017, el conseller ha apel·lat a la responsabilitat de la CUP i de Catalunya Sí Que Es Pot, ja que –ha advertit– seria un “disbarat monumental” si, com va passar pels comptes del 2016, s’hagués de renunciar a més de 800 milions d’euros per a polítiques socials. Junqueras s’ha dit disponible a escoltar eventuals propostes dels grups parlamentaris relatives a canvis fiscals, tot i recordar que “els diners no són infinits, i les necessitats són moltes”.

FER UN COMENTARI