“Sí al Born, no a Franco” arriba a la Síndica de Greuges i aquesta respon

Publicada: 01/10/2016 10:01h | Actualitzada: 11:57h

Com ja vam anunciar, l’Ajuntament de Barcelona vol posar, a mitjans d’Octubre, estàtues d’un Franco decapitat i alguna altra “obra d’art” que donen testimoni de la victòria del dictador, a la sagrada (per a molts catalans) esplanada del Born.

Gent anònima, fent servir l’únic mitjà al seu abast: el boca-orella de les xarxes socials, ja que ni els grans mitjans, ni cap polític, entitat o “famós”, els han escoltat encara que ells s’han afartat a picar a totes les portes, ha fet arribar una queixa formal a la Síndica de Greuges de Barcelona, M. Assumpció Vilà i Planas.

Val a dir que s’ha fet com a últim recurs i sense gaire esperança d’èxit. Però s’havia d’intentar tot i s’ha fet tot el que calia. I, de la mateixa manera que l’Ajuntament de Barcelona, en saber el motiu pel qual es demanava audiència, ha optat pel silenci de la indiferència, pel silenci de la covardia, pel silenci de la manca d’educació, pel silenci de l’absoluta manca de professionalitat, la senyora Vilà i Planas i el seu equip no han trigat ni 24 hores en posar fil a l’agulla.

I és que no tothom està preparat per tenir un càrrec. Està més que demostrat. I si, ja que no en saps, almenys poses interès a complir amb les promeses que t’han portat a ocupar una cadira (ascoltarem al pobla, tot ho votarà al pobla...) doncs, mira. Però, si quan agafes el bastó de comandament fas just el contrari del que vas dir que faries i, a més, demostres una gestió nefasta en tots els sentits, gairebé valdria la pena fer un pensament. i, com a ciutadana, penso que “algú” hauria de ser honest i, un cop carregades les butxaques, tenir l’honestedat de plegar.

I és que el tema de les estàtues franquistes al Born, a part de ser una plantofada a bona part dels que ens sentim catalans (perquè per a mi no “s’és català”, sinó que un “se sent català”, hagi nascut on hagi nascut), és la tempesta perfecta d’un conflicte perfectament evitable. Perquè mireu: D’una banda, als que ens sentim catalans ens dolen profundament les actituds d’una formació política que ha dit (sic): “El Born és el Valle de los Caídos independentista”, “el pal de la senyera que hi ha a la porta és pornografia nacionalista provinciana”. Ens dol profundament que aquesta formació política hagi volgut canviar-hi nom amb excuses surrealistes per posar-ne un altre, asèptic i neutre, que no té res a veure amb l’espai. Ens dol profundament que insta-li uns urinaris públics a la façana, pixant-se en la memòria i el simbolisme que representa. I ens dol profundament que ara vulguin posar, en el principal símbol de la resistència, de la lluita i del patiment de la nació catalana, estàtues de l’assassí de molts dels nostres familiars. És una humiliació que no ens mereixem. Sobretot quan encara no s’han condemnat els crims d’aquella barbàrie (ni tan sols l’assassinat del President Companys, escollit democràticament pel poble català).

Però a la nostra societat també hi ha admiradors i nostàlgics del dictador. I veure’l exposat al bell mig del carrer, decapitat, pot representar una gran ofensa per a ells.

Què pretén la senyora Colau amb aquesta insòlita dèria? Ofendre als uns i als altres? Que el Born sigui un lloc de peregrinació de la ultradreta que portarà, sens dubte, conflictes amb els demòcrates catalans?

Francament (amb perdó) no puc comprendre cap motiu que puguin donar per fer-ho. Són coses que no es poden entendre si no és atribuint-hi una mala fe i unes ganes de fer mal, pròpies del pitjor de la raça humana. I, com ho sento, ho dic.

Els agradaria als senyors Pisarello i Dante Fachín, excolonitzats argentins que ara lluiten perquè Catalunya continuï sent colònia del mateix botxí que els va esclavitzar a ells, que qualsevol de nosaltres anéssim al seu país, aconseguíssim un càrrec polític i, un cop al poder, exhibíssim estàtues del dictador Videla al bell mig de la Plaza de Mayo de Buenos Aires, amb el pretext que sigui?

Els ho he preguntat, i els insults que m’han dirigit no cabrien en aquest espai limitat que tinc per expressar-me.

Aleshores, qui són ells per posar-nos al “nostre” Videla a la “nostra” Plaza de Mayo?

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI