La gran Barcelona i els manters

Publicada: 15/08/2016 11:00h | Actualitzada: 17:08h

Aquesta ciutat nostra dóna per tot, cada dia més problemes i cada dia menys o cap solució, doncs es queden enquistats sense que ningú ni tan sols s’atreveixi a intentar fer quelcom. Més en concret tenim el cas dels manters, que es mereix una mica d’atenció o potser molta. Clar que per als “bonistes” no són un dels principals problemes de la ciutat, clar que no, però em pregunto si, com que no ho són, no cal fer res? Alguna solució s’ha de trobar, la que sigui, i si justa encara millor, perquè si no qualsevol dia els podrem trobar acampats a la porta de casa o a qualsevol lloc de la ciutat. Podria ser una sortida instal·lar-los a algun lloc, similar als Encants Vells, i que aquest control servís perquè paguin el que toca.

Un altre argument dels bonistes és que el frau fiscal dels manters és ridícul en comparació al de les grans empreses. I? Només per aquest motiu s’ha de mirar cap a un altre costat? El que s’ha d’aconseguir és que tothom, sigui qui sigui, pagui el que li toqui. Tampoc no és cert que això és una de les contrapartides que tenim per ser una gran ciutat. De fet, les queixes i les protestes contra aquesta mena de comerç il·legal s’han multiplicat en uns quants pobles de la costa catalana i, per tant, no és un problema només de Barcelona. El problema són els manters.

Atès que tot això afecta alguns autònoms i el petit comerç, o sigui treballadors que paguen religiosament tot el que cal i fan les seves declaracions de renda puntualment, ja que pobres d’ells si no ho fessin, no és ja això suficient motiu per trobar solucions, encara que siguin dràstiques? O serà que la feina i l’esforç d’aquests autònoms no s’han de merèixer gens de respecte per afavorir uns quants manters?

Per altra banda, els manters es queixen perquè, segons diuen, pateixen persecució i criminalització, a més d’uns operatius policials desproporcionats. Ara bé, si per afavorir els manters hem de posar en dubte las actuacions de la nostra policia, ja no anem bé. Si algun cop han actuat amb duresa, segur que mai no ho han fet per caprici i més aviat serà que no els han donat cap altra opció. És el problema de viure en un país democràtic, que tothom té dret a queixar-se del que sigui i a criticar també l’actuació democràtica de la nostra policia.

Pensem que tampoc es tracta, en absolut, de castigar el pobre que tenim al davant. Malauradament, a Barcelona tenim massa pobres dormint el carrer i subsistint dels menjadors públics i de Càritas, i també molts demanant almoina. No podem enganyar-nos a nosaltres mateixos, estem parlant de fets i situacions que només cal sortir el carrer per veure-les. Per tant, és del tot injusta aquesta acusació que atacar els manters és el més fàcil. Vull creure que aquí ningú ataca a ningú per caprici.

Tant els Mossos com la Guàrdia Urbana han fet batudes per poder acabar amb els punts on els manters aconsegueixen el material. Se n’han localitzat uns quants i han estat tancats, i el material decomissat. Tot eren falsificacions i també s’han fet algunes detencions, encara que a hores d’ara els culpables ja deuen ser el carrer. La gran part de tot aquest material és de procedència xinesa, ha d’entrar en grans quantitats en el país i, per tant, no creiem que sigui massa difícil poder-ho localitzar a la frontera, que continua existint quan li convé al govern de Madrid. Com a mínim es podria aturar una part important. Però els interessos ocults de les màfies i dels governs, o de totes les parts implicades, suposem que estan molt per sobre dels interessos dels petits comerciants que són els més perjudicats al cap i a la fi.

Està sent un estiu difícil en aquest tema, hi ha hagut incidents, detinguts i alguns ferits lleus per les dues parts, manters i cossos de seguretat, i una forta presència policial a determinades zones de Barcelona on s’ha trobat una solució parcial durant el dia però, a l’hora de la retirada de la policia, els manters tornen a ocupar els espais d’on han estat allunyats i això fins a les dues o a les tres de la matinada, doncs només és un pedaç.

Ahir es van manifestar de nou, demanaven solucions que no siguin policials. S’ofereixen per fer qualsevol tipus de feina, igual que els nostres aturats de llarga, mitjana i curta durada, perquè diuen que no volen continuar al top manta. Igual també que els nostres aturats que no volen continuar a l’atur. Aquest seguit d’intencions, molt bones totes elles, les feia un portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. Ignoro si estan reconeguts o si només compten amb el vistiplau de l’Ajuntament. Volen crear una cooperativa que generi feina i pagar els seus impostos. Demanaven també l’alliberament immediat d’uns companys que van agredir uns agents de la Guàrdia Urbana.

FER UN COMENTARI