De la Independència a la Independentzia

Publicada: 19/08/2016 14:28h | Actualitzada: 19/06/2017 18:23h

Tard o d’hora els espanyols acabaran reconeixent la Independència de Catalunya com el fet positiu més gran d’aquest segle. I vull subratllar que seran els ciutadans espanyols, no pas l’Estat espanyol, que, acostumat a governar per a la immediatesa dels resultats, ha estat incapaç de preveure a mitjà i llarg termini les nefastes conseqüències de la seva actuació.

Catalunya haurà obert la porta a una veritable revolució. S’haurà passat de prometre-ho tot sense cap rigorositat a l’hora de complir, al compliment fidel del compromís assolit amb els votants.

El govern català té al seu abast fer valer la voluntat popular per sobre de la interpretació d’unes lleis rere de les quals es parapeten els mateixos legisladors que ens representen i els juristes escollits per aquests mateixos representants.

A algú li sembla antidemocràtic que la Sobirania resideixi en el poble?

S’haurà acabat que una poderosa minoria s’imposi a la voluntat ferma, pacifica i justa d’un poble que vol tenir la possibilitat d’ésser per si mateix. D’una majoria de persones que ha aguantat estoicament l’asfíxia a la qual ha estat sotmesa sense solta ni volta per un Estat que no l’estima.

Quan això passi, quan la llibertat ompli fins a l’últim racó d’aquest petit País nostre, el desagraït Gobierno de España es trobarà amb un canvi de paradigma que l’obligarà a fer una profunda reflexió i reestructuració de dalt a baix traient-se del barret actituds, diàlegs i humilitat que no ha estat capaç de valorar fins ara.

Què faran al País veí quan deixin de poder gestionar el capital humà i l’emprenedoria dels catalans? Què faran quan no s’hagi de debatre mai més sobre les balances fiscals amb Catalunya per la senzilla raó que hauran perdut tot el PIB i la productivitat catalana?

M’atreveixo a fer una estimació: miraran cap al País Basc i Navarra. Voldran replantejar la singularitat de què ara aquests són beneficiaris, perquè l’espoli al qual estan sotmesos el País Valencià i les Illes Balears haurà sobrepassat el llindar suportable.

Arribats a aquest escenari, allò que per als bascos ha estat fonamentalment un problema identitari, esdevindrà també un problema fiscal. Perquè España no s’ha preocupat mai d’afavorir l’autonomia de les autonomies, sinó que s’ha limitat a recaptar de tot el territori i a repartir la despesa pública amb objectius d’una més que dubtosa racionalitat i equanimitat.

Crec que intentaran fer una substitució de fitxes recaptatòria. Surt Catalunya – incorporo el País Basc… I llavors, llavors hauran iniciat, amb la poca traça que els caracteritza, el camí que va de la Independència consumada dels catalans a la Independentzia del País Basc i Navarra.

De la Independència a la Independentzia

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI