La seguretat total no existeix, l’atemptat era imprevisible

Publicada: 17/07/2016 11:14h

Ara ens arriben des de diferents punts, informacions que parlant de l’ús de camions com a armes mortíferes, uns carregats d’explosius, d’altres per fer el mateix que el de Niça, però aquest últim ha estat un dels més mortífers, un vehicle pesat d’aquest tonatge serveix per trencar barreres humanes i esbotzar tot el que se’l posi per endavant.

Un factor que encara no està gens clar, han passat vint-i-quatre hores i ni la policia francesa ni la Fiscalia han fet cap declaració aclaridora dels fets.

El terrorista, un francès-tunisià, de trenta-i-un anys, en vies de divorci i tres fills, amb problemes psicològics, i fixat per delictes menors i una baralla a la carretera, segons declaracions dels seus propis veïns, era un home estrany, i diguéssim un mal musulmà, no complia amb els seus deures religiosos, freqüentava prostíbuls i bars de tota mena.

Conductor de furgoneta de repartiment, feia pocs dies s’havia tret el permís de camioner, i va llogar un camió, que més normal? Camió que després ens hem fet un tip de veure’l a TV. La pistola que va fer servir per respondre els trets de la Policia, era una arma petita, diuen que fàcil de trobar en ambients de la delinqüència habitual, ni la seva fitxa policial podia aixecar cap sospita, els serveis francesos d’intel·ligència tampoc el coneixien, no era relacionat que se sàpiga amb cap cèl·lula radical islamista.

Se sap que el camió el va llogar uns dies abans, encara s’està investigant si va poder tenir alguna mena de col·laboració o instigadors, la policia ha fet cinc detinguts, moltes preguntes i molt poques respostes de moment. El Govern francès mobilitzarà a vint-i-sis mil reservistes de la Gendarmeria i per descomptat prolongarà l’estat d’emergència.

Ha sigut un atemptat fàcil i relativament econòmic, a l’assassí no el podia importar tampoc massa la despesa del lloguer del camió, portava uns AK-47 ficticis i també unes granades falses, amb finalitat desconeguda, podia haver decidit aquella mateixa tarda l’atemptat, aprofitant l’ocasió dels focs artificials del 14 de juliol, i que hi hauria molta gent els carrers, no li caldria haver esperat ni cap ordre ni cap benedicció de ningú.

Més que la possible actuació d’un llop solitari, podria ser la d’un terrorista solitari, la diferencia és que el dit, llop, respon a uns mandats de la seva organització, o ha viatjat a països sospitosos i estat en zones de combat, o forma part d’una cèl·lula dorment. Però aquest podia ser que només hagués seguit les recomanacions donades per líders de la jihad, l’important en aquest quasi i així ho diuen les recomanacions és matar infidels, i més encara si són “porcs francesos” com fer-ho no és important, des de cops de pedra, apunyalats o atropellats, no cal disposar de moltes armes, per tant va seguir aquestes instruccions i va ser un acte terrorista, encara que no hagi estat reivindicat per ningú, si no ho fan, els seus motius poden tenir. Podria ser un acte de resposta a l’eliminació d’un cap d’Estat Islàmic fa pocs dies.

No he pogut acabar l’article i aquesta mateixa tarda s’ha fet publica la reivindicació d’Estat Islàmic, ara ja coneixem un altre tipus de terrorista, encara sense poder-ho classificar, poder hem descobert que existeix una via de radicalització exprés? Malauradament el temps ja ens ho confirmarà, és més que possible que els estreteges d’Estat Islàmic vulguin aprofitar l’experiència de Niça, barata, econòmica, senzilla i molt efectista.

Tot fa pensar que ens hem de preparar per a una guerra llarga, i molt difícil i complicada, si l’ofensiva aliada a Síria i el seu entorn continua fent perdre territori els radicals islamistes tot el que pot succeir, i sembla que és el més previsible, augmenti el terrorisme a Occident, guanyar la guerra militarment és possible, però acabar amb Estat Islàmic serà molt més difícil.

Europa i els Estats Units s’hauran de replantejar moltes coses, i no només els estats, també ens tocarà a tota la població, caldrà cercar noves formes d’actuació davant d’aquest problema, les actuals, crec que no estan donant resultat. Els especialistes diuen que pot dura molts anys, que una forma de lluitar seria l’educació, evitar que els nens i nenes puguin ser radicalitzats a les escoles, i els homes a les presons, està clar que l’opció militar no és pas l’única sortida.

Igualment és i seria molt important una implicació total de la població musulmana a Europa en la lluita contra aquest terrorisme i també en els seus país d’origen, sense cap feblesa i d’una forma clara i decidida. No podem obviar que un dels països més significats és l’Aràbia Saudita i alguns dels Emirats del Golf Pèrsic, mentre no es pugui desarticular tot l’entramat de suport, principalment l’econòmic que gaudeixen les organitzacions radicals islamistes serà força complicat poder derrotar-los en tots els camps, aquest finançament arriba també fins a les nostres ciutats amb la creació de mesquites i centres musulmans que després serveixen també per la captació d’homes i dones joves, no es pot tampoc oblidar el camp informàtic, la batalla d’Internet serà bàsica per poder decidir el futur d’aquestes agressions terroristes. No serà gens fàcil i menys ràpid.

Però ara deixeu-me que torni a parlar d’aquest país dit Espanya, no podem no fer-ho en aquest mateix article, diu i insisteix el Sr. Ministre de l’Interior que a Espanya no hi ha indicis de cap acte terrorista imminent, per tant continuem en estat quatre d’alerta sobre cinc. És cert que a França existeix un cert malestar perquè diuen que amb tantes mides especials contra terroristes i tampoc els han pogut aturar, però Espanya “is diferent” aquí no cal prendre cap mida especial, segons el Ministre.

L’alerta cinc significaria la sortida de l’Exèrcit el carrer, arreu d’Europa és quelcom normal veure els seus soldats, aquí, la veritat no gaire, en primer lloc per una qüestió econòmica, això val molts diners, mantenir tants homes en operacions de vigilància diària trepitjant l’asfalt i fora de les seves casernes, sembla que el govern espanyol no s’ho pot permetre, després hi ha un altre tema molt important, el principal focus d’activitat terrorista podria ser Catalunya, omplir-nos els carrers de soldats espanyols armats fins a les dents, en aquests moments, diguéssim difícils o delicats políticament parlant, no seria massa ben vist per la majoria de la població catalana, els militars espanyols, ni entenen, tenen una sensibilitat molt diferent de la nostra, això és un fet inqüestionable i seria més que possible una font de conflictes més que de solucions, amb la política restrictiva sobre seguretat que té Madrid amb Catalunya, el Sr. Ministre d’interior té una mala peça al teler. Curt i ras, no volem amagar cap problema.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI