Nikola Tesla (1856-1943)

Pregunteu-vos sobre el nom d’algun inventor o científic. Penseu-hi. Qui us ve al cap? Marie Curie, Narcís Monturiol, Albert Einstein, Alexander Graham Bell, Thomas Alva Edison? Perquè no Tesla? Potser ni tant sols sabeu qui és. De fet, la majoria de llibres de text ni tant sols el mencionen. Ara feu-vos una altra pregunta. Qui va inventar la bombeta? Si heu pensat en Edison, feu mal fet. Thomas A. Edison no va inventar res, pagava a gent perquè li fes la feina i a canvi ell se’n quedava les patents. La bombeta? Ni de broma, el que va fer ell va ser vendre-la. Feu-vos una tercera pregunta. Qui va inventar la ràdio? Amb qui heu pensat ara, Marconi potser? Incorrecte una altra vegada, els llibres ens tornen a enganyar. Potser caldria refer-los de nou i d’aquesta manera evitar aquest tipus de situació. Us ho prometo, última pregunta. Sabeu qui realment va inventar la ràdio? Amb qui heu pensat ara? Bé, si teniu un mínim de lògica, haureu pensat en Tesla, ja que és d’això del que va l’article. Doncs l’heu encertat. Tot i que evidentment en són molts els precursors d’un invent, el primer a realitzar una transmissió d’energia electromagnètica sense cables va ser Nikola Tesla el 1893, i no Marconi el 1897.

Tesla agafant una bombeta encesa sense fils, l'electricitat passava a través del seu cos i de l'aire
Tesla agafant una bombeta encesa sense fils, l’electricitat passava a través del seu cos i de l’aire

Però, qui va ser Tesla? Nikola Tesla fou un físic, matemàtic, inventor, i enginyer elèctric que va néixer a Smiljan (pronunciat en croat sent la jota com una i llatina) la matinada del 10 de juliol de 1856 a l’aleshores Imperi Austríac, avui dia Croàcia. El seu pare era Milutin Tesla, capellà de l’església ortodoxa, i la seva mare, Đuka Mandić (Tesla de casada) va inventar tota mena d’utensilis i tenia l’habilitat de memoritzar llibres tot i no haver rebut mai cap educació formal. Tenia un germà, que va morir tràgicament el 1863, i tres germanes. Va estudiar un any al seu poble, però després de la mort del seu germà es van traslladar a Gospić on va continuar estudiant. A l’acabar, assistí a l’institut de Karlovac on va acabar els seus estudis per més endavant matricular-se a la Universitat Tècnica de Graz, avui dia a Àustria. Finalment però, ho va deixar. Tesla va arribar a patir tota mena de malalties, des del còlera fins la malària, però per sort va sobreviure per tot el que va passar. Després d’estudiar a Praga i de passar per París, es va mudar als Estats Units d’Amèrica el 1884.

El Magnifying Transmitter, una versió més potent de la Bobina de Tesla
El Magnifying Transmitter, una versió més potent de la Bobina de Tesla

Però què va inventar Tesla? Un dels invents més famosos és la ràdio, però n’hi ha molt més. Va inventar el motor elèctric asíncron, l’alternador polifàsic, el muntatge trifàsic en estrella, la Bobina de Tesla, el radiocontrol, l’Oscil·lador de Tesla i fins i tot un tipus de fluorescents. Però també va descobrir i impulsar moltes d’altres coses, com ara el Corrent Altern (a diferència d’Edison amb el Corrent Continu). Durant un període de temps hi va haver una guerra freda entre Tesla i Edison, CA contra CC. El guanyador? Fàcil, només cal que penseu en el corrent que teniu a casa, el Corrent Altern. Aquesta no va ser una “guerra” intencionada, va ser Edison que no volia saber-ne res del CA i va arribar a electrocutar gossos i fins i tot un elefant per demostrar que aquest tipus de corrent “era perillós”. Tot i que no es va aturar aquí. Ja sé que us he promès que no us faria més preguntes, però us n’he de fer una altra. Sabeu qui va intentar la cadira elèctrica? La resposta? No, Edison no. Us recordo que Edison no era cap inventor, només pagava perquè li fessin la feina. Així doncs, qui la va inventar? Doncs va ser Harold P. Brown, i per qui treballava? Correcte! Per Edison! I només per intentar demostrar que el Corrent Altern era perillós i que el seu sistema era millor…

Vista interior de la primera central hidràulica a les Cataractes del Niàgara

Però tornem a Tesla, sobre Edison ja en parlarem un altre dia. Us sonen aquestes fundes que carreguen els mòbils sense fils? Fins i tot fa uns mesos IKEA en venia en forma de moble! Això del WI-FI no és nou, no és del tombant de segle. Sabeu qui va realitzar el primer intercanvi d’energia sense fils? Correcte! Tesla. Sabeu quin any? El 1893! Fa 123 anys, més d’un segle! De fet ell volia portar l’energia gratuïta a tothom, sense fils, mitjançant un seguit de torres que generaven el camp electromagnètic necessari. D’aquesta manera els avions podien volar sense limitació de combustible o la gent podia disposar d’electricitat allà on fos, en qualsevol moment i en qualsevol lloc. Però quan els inversors van saber que no hi hauria manera de controlar qui gastava l’energia, i per tant que seria gratuïta, van deixar de finançar el projecte i tot va quedar reduït a les cendres. Imagineu-vos ara que fóssim capaços d’eliminar les bateries! Els cotxes elèctrics ja no tindrien la limitació dels 350/400km per càrrega, seríem “lliures”! Tesla també va millorar moltes tecnologies, com ara la dels raigs X, les làmpades fluorescents, les llums de neó i fins i tot va posar les bases de la televisió!

M’agradaria acabar amb una cita, una predicció que a dia d’avui s’ha complert i amb molta exactitud, feta el 1925 pel mateix Tesla.

Serem capaços de comunicar-nos amb algú altre instantàniament, independentment de la distància. No només això, sinó a través de la televisió i la telefonia podrem veure i sentir-nos l’un a l’altre tant perfectament com ho fem cara a cara, tot i estar a unes distàncies de milers de milles. I els mitjans pels quals serem capaços de fer això seran increïblement senzills comparats amb el nostre telèfon actual. Una persona serà capaç de portar-ne un a la butxaca de la seva camisa.

Moltes felicitats, Tesla!

Nikola Tesla (1856-1943)

COMPARTIR

FER UN COMENTARI